ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Βάφτηκε» με αίμα η Μαριούπολη (videos+photos)

Ουκρανία: «Βάφτηκε» με αίμα η Μαριούπολη (videos+photos)

Η θρυαλλίδα της έντασης άναψε και πάλι στην ανατολική Ουκρανία, καθώς ο τραγικός απολογισμός της σκληρότερης σύγκρουσης των τελευταίων ημερών στη Μαριούπολη, κάνει λόγο για 21 νεκρούς σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εσωτερικών.

Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η απόπειρα περίπου 60 «τρομοκρατών» να εισβάλλουν στο κτίριο κατέληξε σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο εσωτερικό του αρχηγείου, ενώ κάποιοι από τους εξεγερμένους διέφυγαν, αναζητώντας καταφύγιο στην πόλη.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν, ανέφερε ο ίδιος στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Μεγάλο μέρος των δραστών διέφυγαν στην πόλη εγκαταλείποντας τα όπλα τους (…) Το κτίριο (της τοπικής αστυνομίας) είναι στις φλόγες», υπογράμμισε ο Αβάκοφ, συνεχίζοντας ωστόσο σε πιο σκληρό ύφος: «Γι΄ αυτούς που έρχονται με τα όπλα, πυροβολούν και παίρνουν ομήρους τους οποίους βασανίζουν, κλέβουν κόσμο και κρύβονται πίσω από διάφορα συνθήματα δεν υπάρχει παρά μόνο μια απάντηση: ο αφανισμός».

Στο δρόμο μάλιστα έξω από το φλεγόμενο κτίριο βρέθηκαν τα πτώματα δύο αντρών, ενώ ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 ανέφερε ότι ο ένας από τους δύο είχε σπασμένο χέρι και δεν ήταν οπλισμένος. Κάτι που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους διαδηλωτές, την ίδια ώρα που σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης μέσα στο κτίριο δεν βρίσκονταν αντάρτες, αλλά αστυνομικοί.

Το θέαμα των ακρωτηριασμένων πτωμάτων είναι αποκρουστικό…

Λίγο νωρίτερα πάντως, οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι μόνο τρεις φιλορώσοι έχουν σκοτωθεί και 25 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο ουκρανικός ιστότοπος «0629.com.ua» πάντως, ανέφερε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να είναι κλειστό για τα οχήματα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά Μέσα, τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την «Ημέρα της Νίκης», όταν περίπου 1.500 πολίτες κατευθύνθηκαν προς το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να εμποδίσουν μία ομάδα ενόπλων να καταλάβει το κτίριο. Τότε ήταν που άρματα μάχης κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό κατά των πολιτών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένας εικονολήπτης τραυματίστηκε στο στομάχι από τα πυρά ενόπλων, την ώρα που προσπαθούσε να καταγράψει τα βίαια επεισόδια, ωστόσο βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Σημειώνεται ότι στη Μαριούπολη, που βρίσκεται στο κέντρο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σημειώνονται διαρκώς τις τελευταίες ημέρε, συγκρούσεις, μεταξύ της ουκρανικής αστυνομίας και ένοπλων αυτονομιστών...

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Συγκρούσεις με νεκρούς στη Μαριούπολη