ΚΟΣΜΟΣ

Σενεγάλη: Γυναίκες διαδήλωσαν κατά της απαγωγής των μαθητριών στη Νιγηρία

Σενεγάλη: Γυναίκες διαδήλωσαν κατά της απαγωγής των μαθητριών στη Νιγηρία

Μέλη και υποστηρικτές φεμινιστικών οργανώσεις και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωσαν σήμερα στη Ντακάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγωγή των 200 και πλέον μαθητριών στη Νιγηρία από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


Οι γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μιας ομάδας περίπου 20 οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν για λιγότερο από 1 ώρα κοντά στην πρεσβεία της Νιγηρίας, όμως δε μπόρεσαν να διαδηλώσουν, όπως το επιθυμούσαν ενώπιον της διπλωματικής αντιπροσωπείας, καθώς δεν είχαν επίσημη άδεια.

Οι υπεύθυνοι τις παρακάλεσαν να απομακρυνθούν από το σημείο. Ωστόσο επετράπη σε δύο διαδηλώτριες από την ομάδα να εισέλθουν στην πρεσβεία για να καταθέσουν μια επιστολή διαμαρτυρίας με αντικείμενο την απαγωγή των μαθητριών.

«Θα θέλαμε να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας και την αγανάκτησή μας και να ενώσουμε τις φωνές μας με την ομόφωνη κατακραυγή» της απαγωγής που διέπραξε η Μπόκο Χαράμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Φατού Κινέ Καμάρα, μια υπεύθυνη της Δικηγορικής Ένωσης της Σενεγάλης, μέλος της ομάδας που οργάνωσε τη διαδήλωση.

Εκείνη μίλησε μπροστά σε τουλάχιστον 50 γυναίκες, οι οποίες στην πλειονότητά τους είχαν ντυθεί στα κόκκινα, ως ένδειξη οργής, και τις οποίες είχαν περικυκλώσει χωρίς να προκληθούν επεισόδια οι αστυνομικοί.

Σε ένα υπόμνημα που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, τα μέλη της ομάδας δηλώνουν «βαθύτατα σοκαρισμένα» από την απαγωγή και «παροτρύνουν» το Κράτος της Νιγηρίας να «λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών».

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: «Όχι» από την κυβέρνηση στην πρόταση της Μπόκο Χαράμ