ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παράνομα τα δημοψηφίσματα που θα φέρουν χάος

ΗΠΑ: Παράνομα τα δημοψηφίσματα που θα φέρουν χάος

Η διπλωματία των ΗΠΑ κατήγγειλε σήμερα το «παράνομο δημοψήφισμα» το οποίο αποτελεί αιτία «διχασμού και χάους» και το οποίο οργανώθηκε χθες στην ανατολική Ουκρανία από φιλορώσους αυτονομιστές.


«Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο δημοψήφισμα» που διεξήχθη την 11η Μαΐου στην επαρχία Ντονέτσκ και στην γειτονική επαρχία Λουχάνσκ, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι αυτή η διαδικασία ήταν «παράνομη με βάση την ουκρανική νομοθεσία».

Για την Ουάσιγκτον, το δημοψήφισμα αντιπροσωπεύει μια «απόπειρα να προκληθεί περαιτέρω διχασμός και χάος» στην Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε επίσης τη «μεθοδολογία» που ακολουθήθηκε σε αυτό το δημοψήφισμα, κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι άφησαν να ψηφίσουν «παιδιά» και «απόντα πρόσωπα» στα εκλογικά κέντρα, καθώς και ψηφοφόροι στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ελλείψει αποκλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης «παράνομο» το δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία.

«Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τα αυτοανακηρυχθέντα χθεσινά δημοψηφίσματα. Είναι παράνομα και αναξιόπιστα» υπογράμμισε ο Ρομπάι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε. «Εάν η Ρωσία δεν εργαστεί για μια αποκλιμάκωση, η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα ευρείας κλίμακας σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Δεν θα υπάρξει μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ουκρανία