ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση δημοσιογράφος μετά από 112 μέρες απεργία πείνας

Σε κρίσιμη κατάσταση δημοσιογράφος μετά από 112 μέρες απεργία πείνας

Η οικογένεια του Αμπντάλα Ελ Σάμι, δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, ο οποίος κρατείται εδώ και εννέα μήνες στην Αίγυπτο, δήλωσε σήμερα ότι ο ρεπόρτερ αυτός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την απεργία πείνας που πραγματοποιεί επί 112 ημέρες.


Ο δημοσιογράφος είχε συλληφθεί την 14η Αυγούστου ενώ κάλυπτε την διάλυση εν μέσω ενός λουτρού αίματος μιας κινητοποίησης υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου 2013.

Ο δημοσιογράφος κρατείται έκτοτε εν αναμονή της δίκης του, για την οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία.

Ο αδελφός του δημοσιογράφου, ο Μοσάαμπ Ελ Σάμι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμπντάλα έχει χάσει "40 κιλά" υποφέρει από "αναιμία, υπογλυκαιμία, βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας και έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση". Γι' αυτές τις δηλώσεις του επικαλέστηκε τα αποτελέσματα μιας ανάλυσης αίματος, αντίγραφο της οποίας μπόρεσε να δει το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Στην αρχή έπινε χυμούς και ζαχαρώδη ποτά, αλλά εδώ και έναν μήνα πίνει μόνο νερό". "Μπορεί να πέσει σε κώμα αν δεν του βάλουν ορό (. . .) εισέρχεται ως εκ τούτου στην πιο επικίνδυνη περίοδο", πρόσθεσε ο αδελφός του δημοσιογράφου.

Ο Αμπντάλα Ελ Σάμι "μεταφέρθηκε στο κελί του και δεν γνωρίζουμε πλέον που βρίσκεται, βεβαίως είναι ακόμη στη φυλακή, αλλά δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του", σημείωσε.

Ο Ελ Σάμι κατηγορείται ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση – την Μουσουλμανική Αδελφότητα, στην οποία ανήκει ο Μόρσι –, και για την διασπορά ψευδών ειδήσεων, αν και ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την δίκη του, δήλωσε ο δικηγόρος του Σαάμπαν Σαΐντ.

"Ο πελάτης μου πληρώνει το τίμημα επειδή εργάστηκε για ένα τηλεοπτικό δίκτυο που είναι εχθρικό στις αρχές που βρίσκονται στην εξουσία", πρόσθεσε ο δικηγόρος σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Κατάρ διέρχονται μιας τεταμένης περιόδου μετά την καθαίρεση του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό, τον Ιούλιο του 2013.
Το Κάιρο προσάπτει στην Ντόχα ότι υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ιδιαίτερα μέσω του τηλεοπτικού του δικτύου Αλ Τζαζίρα, το οποίο έχει υψηλή τηλεθέαση στον αραβικό κόσμο, ενώ το εμιράτο καταδικάζει την βίαιη καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι από τις αιγυπτιακές αρχές – 1.400 νεκροί, 15.000 συλλήψεις, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στην Αίγυπτο έχει διακοπεί η μετάδοση του σήματος του Αλ Τζαζίρα.

Στις 3 Μαΐου, δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του Ελ Σάμι για 45 ημέρες. "Δεν έχω δει τον δικηγόρο μου. Μας κρατούν 15 άτομα σε ένα κελί των 12 τ.μ.", είχε δηλώσει τότε καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησής του.

Στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, τρεις δημοσιογράφοι του αγγλόφωνου δικτύου του Αλ Τζαζίρα δικάζονται αυτήν την περίοδο στην Αίγυπτο: ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ, ο Αιγυπτιοκαναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, οι οποίοι έχουν συλληφθεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου κατηγορούμενοι για υποστήριξη των ισλαμιστών.

Η δίκη τους, η οποία γίνεται μαζί με άλλους 17 συγκατηγορούμενους, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Καταδικάστηκαν φοιτητές για διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι