ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζον Κέρι προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Τζον Κέρι προγραμματίζει επίσκεψη στην Αθήνα

«Είναι η ελπίδα μου να επισκεφθώ τη Λευκωσία και ενδεχομένως την Αθήνα, κάπου μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποδεχόμενος σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.



Ο κ. Κέρι τόνισε ότι η Κύπρος είναι «στρατηγικός εταίρος» των ΗΠΑ και «εργαζόμαστε», όπως σημείωσε, προσπαθώντας για την «εξεύρεση ειρηνικής λύσης για επανένωση του νησιού, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Όπως είπε, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο, προσπαθώντας να φέρουν αυτή τη λύση που σκληρά επιδιώκουμε και είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε μαζί τους σ' αυτή την προσπάθεια. Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί αυτής της πρωτοβουλίας».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λευκωσία και πιθανώς στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Μιλούμε εδώ και καιρό για μια επίσκεψη, σε κάποια στιγμή. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να είμαστε υποβοηθητικοί σ' αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν εξαιρετικά πράγματα που συμβαίνουν και σεβόμαστε και εκτιμούμε τις προσπάθειες της Κύπρου να εργαστεί σε μια σειρά από διαφορετικά μέτωπα. Το πιο σημαντικό, η Κύπρος είναι πραγματικά χρήσιμος εταίρος, ένας στρατηγικός εταίρος, σε μια σειρά πρωτοβουλιών, και πιο σημαντική σε σχέση με τη Συρία και τη μετακίνηση των χημικών όπλων. Αυτή η ηγεσία και αυτή η εταιρική σχέση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για όλους μας. Υπάρχουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, κοιτάζοντας στην Κύπρο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κέρι ανέφερε ότι «έχουμε να μιλήσουμε για πολλά σήμερα», και εξέφρασε τον «σεβασμό και την ευγνωμοσύνη» της αμερικανικής κυβέρνησης, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την υποδοχή και τη δεύτερη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, υπογραμμίζοντας ότι «πολλά πράγματα συμβαίνουν στον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη με την Ουκρανία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας, στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Κέρι και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη βοήθειά τους και για το ενδιαφέρον τους με σκοπό την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, διότι πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να πιέσει προκειμένου να βρεθεί μια λύση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι «και εμείς συμφωνούμε απόλυτα και θα εργαστούμε γι' αυτό».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση Κέρι-Κασουλίδη, εκτός από την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, συζητήθηκε η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κυρίως το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο θα εξεταστεί εκτενώς κατά την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Λευκωσία, την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξερχόμενος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η επίσκεψη θα είναι διαφορετικού χαρακτήρα. Θα είναι συμβολική για το ενδιαφέρον, σε ανώτατο επίπεδο, και ενθάρρυνσης των πλευρών για λύση του Κυπριακού». Πρόσθεσε ενδεικτικά ότι «μπορεί να ληφθούν αποφάσεις αυτή την εβδομάδα και την επόμενη για τα πρώτα μικρά βήματα, αλλά αυτά θα είναι τα πρώτα μικρά βήματα».

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: Συνάντηση Κασουλίδη με Κέρι