ΚΟΣΜΟΣ

Λαγκάρντ: Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις

Λαγκάρντ: Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε σήμερα τη Ρωσία ότι η οικονομία της, που ήδη προβλέπεται να έχει μικρότερη ανάπτυξη φέτος εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση, αν συνεχιστεί η ένταση με τη Δύση.


«Προφανώς η κατάσταση έχει ήδη επιπτώσεις», δήλωσε η Λαγκάρντ έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και επικεφαλής άλλων διεθνών θεσμών, περιλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ρωσίας. Αυτό με την προϋπόθεση ότι η κατάσταση επιλυθεί. Αν δεν επιλυθεί (…), αυτό σίγουρα θα επιδείνωνε την κατάσταση», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ρωσίας για το 2014 στο 0,2% από 1,3% πέρυσι. Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Το Ταμείο προσφέρει ένα δάνειο ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, όμως έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να το επανεξετάσει αν η χώρα χάσει εδάφη στα ανατολικά, μετά και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Χωρίς πολιτική σταθερότητα, η σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι δύσκολη», σημείωσε η Λαγκάρντ. Η ίδια επεσήμανε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι «στην καρδιά της Ευρώπης» αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Προσοχή στα ομόλογα-η κρίση δεν τελείωσε