ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Θάνατος στη χριστιανή που απαρνήθηκε το Ισλάμ

Σουδάν: Θάνατος στη χριστιανή που απαρνήθηκε το Ισλάμ

Σε θάνατο δια απαγχονισμού, επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό και αρνήθηκε να αλλάξει απόφαση, καταδικάστηκε μια 27χρονη γυναίκα από το Σουδάν, παρά τις εκκλήσεις δυτικών χωρών να γίνει σεβαστό το δικαίωμά της να επιλέξει θρησκεία.

Η νεαρή γυναίκα, η οποία είναι μάλιστα έγκυος 8 μηνών, κρατείται στη φυλακή μαζί με τον 20 μηνών γιο της, ενώ όπως γνωστοποίησε η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας παράλληλα την άμεση απελευθέρωσή της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία», επειδή παντρεύτηκε έναν χριστιανό!

«Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τα θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο Ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δι' απαγχονισμού», δήλωσε ο δικαστής Αμπάς Μοχάμεντ αλ Χαλίφα, απευθυνόμενος στη γυναίκα με το επώνυμο του πατέρα της που είναι μουσουλμάνους.

Όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την απόφασή του, η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ, κατά το χριστιανικό όνομα της, έμεινε ανέκφραστη.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έπειτα από μια μακρά παρέμβαση ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που προσπάθησε να μεταπείσει τη Μαριάμ, η ίδια είπε στον δικαστή: «είμαι χριστιανή».

Την ίδια ώρα περίπου 50 άτομα διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά της ποινής. «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ», «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν, ενώ ένας από τους διαδηλωτές κάλεσε τους συγκεντρωμένους που υποστήριζαν τη Μαριάμ να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες έως ότου αφεθεί ελεύθερη.

Από την άλλη υπήρχαν και κάποιοι ισλαμιστές συγκεντρωμένοι οι οποίοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Ανάμεσα στα εκατό άτομα που είχαν πάει στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση ήταν και διπλωμάτες από τη Δύση. Την Τρίτη εξάλλου, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας είχαν εκφράσει την «έντονη ανησυχία τους» για την τύχη της άτυχης γυναίκας.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση του Σουδάν να σεβαστεί το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, κυρίως το δικαίωμα να αλλάζει κανείς θρησκεία και πίστη», ανέφεραν σε κοινή του ανακοίνωση.

Το δικαίωμα αυτό αναφέρεται στο προσωρινό σύνταγμα του Σουδάν του 2005, καθώς και στα διεθνή κείμενα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμαναν οι πρεσβείες, καλώντας τις δικαστικές αρχές να αντιμετωπίσουν την περίπτωση της Ίσαγκ «με συμπόνια».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ίσαγκ ανατράφηκε ως χριστιανή ορθόδοξη, θρησκεία της μητέρας της, διότι ο μουσουλμάνος πατέρας της ήταν απών όταν μεγάλωνε. Στη συνέχεια παντρεύτηκε έναν χριστιανό Νοτιοσουδανό.

Η κατηγορία της «μοιχείας» βασίζεται στο γεγονός ότι η Μαριάμ παντρεύτηκε έναν χριστιανό, καθώς βάσει του ισλαμικού νόμου (σαρία) που ισχύει στο Σουδάν μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί άνδρα άλλης θρησκείας.

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Την καταδίκασαν σε θάνατο επειδή έγινε Χριστιανή

Ροή Ειδήσεων