ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία – πλημμύρες: Την εκκένωση της Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός

Σερβία – πλημμύρες: Την εκκένωση της Ομπρένοβατς ζήτησε ο πρωθυπουργός

Την πλήρη εκκένωση της πόλης Ομπρένοβατς που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος μετέβη στην περιοχή.

Ο κ. Βούτσιτς περιόδευσε στις πλημμυρισμένες περιοχές με βάρκα και διαπίστωσε το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις, καθώς και η υπερχείλιση των ποταμών.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Πρέπει να εκκενωθεί η πόλη», δήλωσε.

Από τον δήμο Ομπρένοβατς απομακρύνθηκαν 2.510 κάτοικοι, ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης άλλων 1.400 ανθρώπων, την ίδια ώρα που υπάρχουν ενδείξεις και για έναν αγνοούμενο.

Πλημμύρισαν συνολικά 900 κτίρια και επλήγησαν άλλα 1.388, σύμφωνα με τα στοιχεία του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών. Τα νερά του ποταμού Κολουμπάρα απειλούν τη γέφυρα που συνδέει την πόλη με το Βελιγράδι.

Παράλληλα, ο Σέρβος πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να μην αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων.

«Μην μας αναγκάζετε να κάνουμε χρήση βίας για να σώσουμε τις ζωές σας και μην βάζετε σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι στον δήμο Ομπρένοβατς κινδύνευσαν πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να μην παραμένουν στις στέγες σπιτιών και στα μπαλκόνια αρνούμενοι τη βοήθεια των ομάδων διάσωσης, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Από την πλευρά του τέλος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Μάικλ Ντάβενπορτ δήλωσε, από την πόλη Σουμπότιτα, ότι αναμένεται βοήθεια από την ΕΕ στους πληγέντες κατοίκους της Σερβίας καθώς η Γερμανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία αποστέλλουν ειδικούς και αντλίες.

Διαβάστε ακόμα:

Έφτασε βοήθεια από τη Ρωσία στη Σερβία