ΚΟΣΜΟΣ

Κάμερον: Συνεχάρη Μόντι για τη νίκη του στην Ινδία

Κάμερον: Συνεχάρη Μόντι για τη νίκη του στην Ινδία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό εν αναμονή της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι ώστε να τον συγχαρεί για τη συντριπτική ου νίκη στις βουλευτικές εκλογές είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Παράλληλα, και ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ συνομίλησε με τον Μόντι προκειμένου να τον συγχαρεί για «την εντυπωσιακή νίκη του» στις εκλογές.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής επικοινωνίας ο Σαρίφ εξέφρασε «τα συγχαρητήριά του και τις καλύτερες ευχές του» στον Μόντι, όπως ανέφερε το γραφείο του πακιστανού πρωθυπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία το 1947, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές, κυρίως για τον έλεγχο του Κασμίρ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επίθεση εναντίον ενός μεγάλου ξενοδοχείου της Μουμπάι (Βομβάη) το 2008 από την οποία έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και την οποία η Ινδία αποδίδει σε Πακιστανούς ισλαμιστές.

Ο Σαρίφ, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι τον Ιούνιο, έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ινδία, όμως κάποιοι στο Πακιστάν δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους που οι ινδουιστές εθνικιστές του Μόντι αναλαμβάνουν την εξουσία στο Νέο Δελχί.

Το εθνικιστικό ινδουιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του Ναρέντρα Μόντι πανηγύρισε μια συντριπτική νίκη, η οποία μπορεί να του χαρίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά σε 30 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Το πάρτι διακόπηκε όταν ένας πύθωνας έφαγε ένα....