ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2014: Σε οπισθοχώρηση τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ισπανία

Ευρωεκλογές 2014: Σε οπισθοχώρηση τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ισπανία

Τα δύο μεγάλα ισπανικά παραδοσιακά κόμματα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE), πρόκειται να σημειώσουν πτώση στις ευρωεκλογές τις Κυριακής, εξαιτίας μιας ακόμη δειλής ανόδου μικρών σχηματισμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, θα κερδίσει 21 ή 22 έδρες, έναντι των 24 που είχε κερδίσει το 2009, σύμφωνα μ' αυτή τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sigma Dos, που δημοσιεύεται από την κεντροδεξιά εφημερίδα "Ελ Μούντο".

Το PSOE αναμένεται ότι θα σημειώσει μεγαλύτερη πτώση, κερδίζοντας 15 ή 16 έδρες από τις 23 που είχε. Αντίθετα πολλοί μικροί σχηματισμοί αναμένεται να κερδίσουν σε επιρροή, όπως η Πληθυντική Αριστερά (6 έδρες από 2 που έχει αυτή τη στιγμή η κύρια συνιστώσα της, η Ενωμένη Αριστερά), ή το κεντρώο κόμμα UPyD που προβλέπεται ότι θα αυξήσει τη δύναμή του από μία σε 3 ή 4 έδρες.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 15 Μαΐου σε δείγμα 1.111 προσώπων, έδειξε επίσης ότι έναν ή δύο ευρωβουλευτές θα εκλέξει και το μικρό αριστερό κόμμα Podemo που δημιουργήθηκε πρόσφατα και γεννήθηκε από το κίνημα των αγανακτισμένων.
Μπροστά στην προαναγγελθείσα αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων –μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες, Κυριακή, προβλέπει πως η συμμετοχή θα ανέλθει σε 40% ως 43%–, ο Μαριάνο Ραχόι όπως και ο επικεφαλής του PSOE Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, εισήλθαν στην προεκλογική εκστρατεία για να υποστηρίξουν τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους, τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε για τους συντηρητικούς και την Ελένα Βαλεντσιάνο για τους σοσιαλιστές.

Όμως η τελική αυτή ευθεία έχει σηματοδοτηθεί από μια πολεμική περί σεξισμού, η οποία προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε στις 16 Μαΐου, δηλαδή μετά την πραγματοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Ερωτηθείς την επομένη του τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τη σοσιαλίστρια αντίπαλό του, ο Μιγκέλ Άνχελ Κανιέτε, η επίδοση του οποίου στο ντιμπέιτ αυτό απογοήτευσε, δικαιολογήθηκε υποστηρίζοντας πως το ντιμπέιτ με μια γυναίκα είναι "πολύ περίπλοκο".

"Το ντιμπέιτ ανάμεσα σ' έναν άνδρα και μια γυναίκα είναι πολύ περίπλοκο", είχε εξηγήσει μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Αντένα 3. "Αν καταχρασθείς την ανωτερότητά σου, την πνευματική ή οποιαδήποτε άλλη, θεωρείσαι ένας φαλλοκράτης που στριμώχνει μια ανυπεράσπιστη γυναίκα".

Μολονότι οι επιπτώσεις τους δεν έχουν συνυπολογισθεί στις δημοσκοπήσεις, οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο τέλος αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Χθες, Κυριακή, ο Μαριάνο Ραχόι έσπευσε προς βοήθεια του υποψηφίου του, χαρακτηρίζοντας τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, πρώην υπουργό Γεωργίας του Ραχόι, "φίλο" και "εξαιρετικό" υπερασπιστή των συμφερόντων της Ισπανίας, "καθαρά και απλά τον καλύτερο" υποψήφιο.

Ο Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα ζήτησε από την πλευρά του από τους ψηφοφόρους να εμποδίσουν "αυτούς οι οποίοι αμφισβητούν την ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες".

Διαβάστε επίσης:

Η δημοσκόπηση - εκτίμηση του Επαμεινώνδα Πανά για τις ευρωεκλογές