ΚΟΣΜΟΣ

«Ανάβουν» τα αίματα στη Βουλγαρία λόγω ευρωεκλογών

«Ανάβουν» τα αίματα στη Βουλγαρία λόγω ευρωεκλογών

Τα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά υπό το πρίσμα των τοπικών δεδομένων, κυριαρχούν στην εκστρατεία των κομμάτων, στη Βουλγαρία, για τις ευρωεκλογές της ερχόμενης Κυριακής.


Σε "σταυροφορία" εναντίον της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι εξελίχτηκε η προεκλογική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες. "Τι οικοδόμησαν για έναν χρόνο αυτοί οι ψεύτες; Πού είναι ο νέος σταθμός 'Μπέλενε', γιατί δεν το κατασκευάζουν; Γιατί δεν υπογράφουν για τον South Stram; Μήπως τους παρεμποδίζει το GERB έναν χρόνο τώρα;".

Αυτό είναι ένα μόνο χαρακτηριστικό απόσπασμα της πολιτικής ρητορείας του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ σε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Σούμεν της βόρειας Βουλγαρίας, την περασμένη Παρασκευή 16 Μαΐου, όταν εκπρόσωποι του κόμματός του κατέθεσαν την τέταρτη κατά πρόταση μομφής, στους περίπου δέκα μήνες της διακυβέρνησης Ορεσάρσκι.

Σε άλλη προεκλογική συνάντηση με τοπικούς φορείς στη Βάρνα, ο κ. Μπορίσοφ κατήγγειλε την κυβέρνηση, ότι "είπε ψέματα στους παραγωγούς σιταριών, στους καπνοκαλλιεργητές, στους κτηνοτρόφους". Και πρόσθεσε: "στο Ταμείο Υγείας λεφτά δεν υπάρχουν και τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ οι δήμαρχοι του GERB, στο 80% των δήμων της χώρας, παραπονιούνται, ότι δεν παίρνουν εγκαίρως τα λεφτά για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων".
"Υπάρχουν συνθήκες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά υποθέτω ότι η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι το φθινόπωρο, ως το νέο προϋπολογισμό" κατέληξε ο πρόεδρος του GERB.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ κάλεσε, σήμερα, τους Βούλγαρους να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές επειδή "είναι στα χέρια του κόσμου η δυνατότητα να αλλάξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση", όπως είπε.

"Χρειαζόμαστε καινούργια Ευρώπη. Οι συντηρητικοί είναι το παρελθόν, το κατεστημένο, ενώ εκείνοι που δίνουν αγών για τη νέα Ευρώπη είναι οι σοσιαλιστές" δήλωσε ο κ. Στανίσεφ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι "Νόβα Τελεβίζιγια".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επέρριψε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζοντας ότι "έγινε αφορμή, οι Ευρωπαίοι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ επειδή την περασμένη πενταετία έχουν επιβάλει στην Ευρώπη πολιτική, που χαρακτηρίζεται με μια λέξη: περικοπές".

"Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και της απασχόλησης, της αύξησης των κατώτερων αποδοχών, της κοινωνικής προστασίας" τόνισε και πρόσθεσε: "Θέλουμε μια κοινωνική Ένωση".

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία: Σε ετοιμότητα για υπερχείλιση του Δούναβη