ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Αναστέλλει τη λειτουργία του το κοινοβούλιο

Λιβύη: Αναστέλλει τη λειτουργία του το κοινοβούλιο

Σε μια προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί τους τελευταίους μήνες, η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης πρότεινε σήμερα να διακόψει το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο τις εργασίες του αφού προηγουμένως ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2014.


Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι υπέβαλε την πρόταση αυτή στο κοινοβούλιο, ως λύση για το χάος και τη βία στη χώρα.
"Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014 το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο διακόπτει τις εργασίες του μέχρι την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου" μέσα σε διάστημα τριών μηνών αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, όπου τονίζεται ότι όλοι εργάζονται για να μην βυθιστεί η Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο.

Προβλέπεται επίσης να διεξαχθεί μια συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον νέο πρωθυπουργό Άχμεντ Μίτιγκ αφού η πρώτη, στις αρχές Μαΐου, αμφισβητείται από πολλούς βουλευτές και πολιτικούς λόγω των χαοτικών συνθηκών στις οποίες διεξήχθη.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοινώθηκε μία ημέρα αφότου ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο του Κογκρέσου ζητώντας τη διάλυση του σώματος.

Η κατάσταση ιδίως στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, είναι έκρυθμη τις τελευταίες ημέρες και δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ισλαμιστών και των ανδρών ενός απόστρατου στρατηγού που έχει συγκροτήσει έναν δικό του στρατό για να πολεμήσει τους "τρομοκράτες", κάτι που από την Τρίπολη χαρακτηρίζεται "απόπειρα πραξικοπήματος".

Μετά την Αλγερία και τη Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά το προξενείο της στη Βεγγάζη για λόγους ασφαλείας. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη ανέφερε ότι έχει υποσταλεί η τουρκική σημαία από το προξενείο, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το κτίριο δεν έχει εκκενωθεί.

Διαβάστε επίσης: Εκρηκτική η κατάσταση στη Λιβύη