ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Αγανάκτηση για απόφαση της Βουλής

Γουατεμάλα: Αγανάκτηση για απόφαση της Βουλής

Ακτιβιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θύματα του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα (1960-1996) διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υιοθέτηση μιας απόφασης στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν μπορεί να διαπραχθεί γενοκτονία εν μέσω μιας ένοπλης σύρραξης.

«Οι βουλευτές οι οποίοι ενέκριναν αυτή την απόφαση, που αρνούνται τη γενοκτονία, μας σκοτώνουν» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ντιέγο Σαντιάγο, ένας ηγέτης των αυτοχθόνων, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας.

Κρατώντας πλακάτ και φωτογραφίες συγγενών τους που έπεσαν θύματα του εμφυλίου, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κι εξέφρασαν την οργή τους εναντίον αυτής της απόφασης αυτής, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική κι υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους κοινοβουλευτικούς. Ο εισηγητής του κειμένου είναι ένας βουλευτής προσκείμενος στον Εφραίν Ρίος Μοντ, ο οποίος διώκεται από τη δικαιοσύνη της Γουατεμάλας για γενοκτονία.

Στην απόφασή τους οι βουλευτές κάλεσαν να υπάρξει συμφιλίωση και ειρήνη σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ενώ έκριναν επίσης πως είναι «νομικά αβάσιμο» να γίνεται λόγος «για γενοκτονία κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης».

Ο Εφραίν Ρίος Μοντ, 87 ετών, κατηγορείται – μεταξύ άλλων – ως ο ηθικός αυτουργός της σφαγής, επί των ημερών του στην εξουσία (1982-1983), 1000 και πλέον αμερινδιάνων, μελών της φυλής Ιξίλ, που ο στρατός υποπτευόταν πως υποστήριζαν τους αντάρτες, εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Η δίκη και η καταδίκη του στρατηγού εν αποστρατεία σε ποινή κάθειρξης 80 ετών τον Μάιο του 2013 ακυρώθηκαν λίγο αργότερα διότι υπήρξαν διαδικαστικές παρατυπίες. Μια νέα δίκη αναμένεται να αρχίσει τον Ιανουάριο του 2015 σε βάρος του στρατηγού ε.α., ο οποίος ζει σήμερα υπό κατ' οίκον κράτηση σε μια ακριβή συνοικία της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας.