ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Διευρύνει το προβάδισμά της η κεντροδεξιά

Βέλγιο: Διευρύνει το προβάδισμά της η κεντροδεξιά

Η κεντροδεξιά διευρύνει το προβάδισμά της απέναντι στην κεντροαριστερά, δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν – από τη Βρετανία και την Ολλανδία – οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ωστόσο και οι δύο πλευρές αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εκτιμάται ότι θα κερδίσει 217 έδρες στις εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 22-25 Μαΐου, πέντε περισσότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με μια ανάλυση των δημοσκοπήσεων σε κάθε χώρα που έκανε το ινστιτούτο PollWatch. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) έχουν χάσει έδαφος την τελευταία εβδομάδα και έρχονται στη δεύτερη θέση με 201 έδρες, 16 λιγότερες από το ΕΛΚ. Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) προβλέπεται ότι θα καταλάβει μόνο 59 έδρες.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η κεντροδεξιά, η κεντροαριστερά, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι θα συγκεντρώσουν συνολικά το 69,5% των 751 εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ένα τέταρτο των εδρών φαίνεται ότι είναι πιθανόν να το κερδίσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, διπλασιάζοντας έτσι την εκπροσώπησή τους στο θεσμό, ένα γεγονός που αντικατοπτρίζει την οργή των Ευρωπαίων πολιτών για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την ασθενή οικονομική ανάπτυξη.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, ο υποψήφιος του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές έχει το προβάδισμα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, μολονότι το ΕΛΚ, στο οποίο μετέχουν κόμματα όπως οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας και το Λαϊκό Κόμμα (PP) της Ισπανίας, πιστεύεται ότι θα είναι πρώτο σε ψήφους, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Σοσιαλιστές είναι σε καλύτερη θέση για να εξασφαλίσουν συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Δεδομένου ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Σοσιαλιστές μπορεί να προβάλουν το επιχείρημα ότι ο δικός τους υποψήφιος – εν προκειμένω ο Μάρτιν Σουλτς – έχει ευρύτερη στήριξη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ.
Στο S&D μετέχουν κόμματα όπως το Εργατικό της Βρετανίας και το Σοσιαλιστικό της Γαλλίας.

Το όνομα που θα προταθεί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποφασιστεί από τους ηγέτες των χωρών οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η ανάλυση προβλέπει επίσης ότι εάν τα ακροδεξιά κόμματα συμμαχήσουν, με πυλώνες τους το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού Χέερτ Βίλντερς, θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια πολιτική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότησή τους και, ενδεχομένως, και η επιρροή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μια άλλη αντιευρωπαϊκή ομάδα θα μπορούσε να σχηματιστεί γύρω από το βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας (Ukip) που επιδιώκει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.