ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Λεηλασίες στις πλημμυρισμένες περιοχές

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Λεηλασίες στις πλημμυρισμένες περιοχές

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δίνουν "μάχη" με τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη χώρα και εκτός από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει, τους πλημμυρισμένους οδικούς άξονες και τις κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές είναι αντιμέτωποι με τις συχνές κλοπές και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στον εξοπλισμό και στα υλικά καθαρισμού.


Οι κυβερνήσεις της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας έλαβαν μέτρα και απαγόρευσαν την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες, αν παρατηρούν αύξηση των τιμών να προβαίνουν σε καταγγελίες, ώστε οι παραβάτες των μέτρων να τιμωρούνται.
Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται συνεχώς πληροφορίες για ανατιμήσεις προϊόντων, όμως οι αρχές -προς το παρόν- δεν επιβεβαίωσαν μαζικά φαινόμενα.

"Χθες λάβαμε δέκα καταγγελίες, αλλά ελέγχθηκαν και δεν ήταν ακριβείς" δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορίου της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ιμπραχίμ Τίρακ και πρόσθεσε ότι η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί.

Από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας προειδοποίησαν ότι οι κλοπές ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν τα συνεργεία του για επιδιόρθωση των ζημιών και αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τις συχνές κλοπές σπιτιών και κτιρίων που εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου από τις πλημμύρες ή κατέρρευσαν από κατολισθήσεις ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Επιπλέον, η αστυνομία προειδοποίησε και για τα φαινόμενα επιτήδειων που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν, εξαπατώντας τους πολίτες, να συγκεντρώσουν χρήματα.

Διαβάστε επίσης: Ρουμανία: Στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβία και τη Βοσνία