ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο νικητής Ποροσένκο δεσμεύθηκε να τερματίσει τον πόλεμο

Ουκρανία: Ο νικητής Ποροσένκο δεσμεύθηκε να τερματίσει τον πόλεμο

Ο πολυεκατομμυριούχος σοκολατοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο, που εκλέγεται νέος πρόεδρος της Ουκρανίας αφού εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, δεσμεύθηκε να οδηγήσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να «τερματίσει τον πόλεμο» στα ανατολικά.


«Όλες οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι οι εκλογές ολοκληρώθηκαν σε έναν γύρο και η χώρα έχει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο 48χρονος Ποροσένκο.
Από το αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Ποροσένκο δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι η πλειονότητα των Ουκρανών τού έδωσαν εντολή να συνεχίσει την πορεία προς την ενσωμάτωση της χώρας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρώτο του ταξίδι θα είναι στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιοχή Ντονμπάς ώστε να τερματιστεί «ο πόλεμος και το χάος» που προκάλεσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Το πρώτο μου ταξίδι θα είναι στο Ντονμπάς», την κοιλάδα των μεταλλείων στην ανατολική Ουκρανία που ενώνει τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου κυριαρχούν οι αυτονομιστές, είπε. Παρόλα αυτά απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους αυτονομιστές αν αυτοί δεν παραδώσουν πρώτα τα όπλα τους.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ «την κατοχή της Κριμαίας» από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις με τη γειτονική της χώρα απάντησε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας είναι υψίστης σημασίας για εκείνον.

Ο 48χρονος τάχθηκε επίσης υπέρ της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία-προεδρικές εκλογές: Σαρωτική νίκη του Πέτρο Ποροσένκο

Ρoή Ειδήσεων