ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίαμβος» του Ρέντσι στην Ιταλία

«Θρίαμβος» του Ρέντσι στην Ιταλία

«Θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι χαρακτηρίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία.


Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» λαμβάνει το 40,8% των ψήφων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη είναι το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο, με ποσοστό 21,2% και διαφορά που αγγίζει σχεδόν τις είκοσι μονάδες.

Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει το 16,8% με πτώση δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013.
Η Λέγκα του Βορρά λαμβάνει ποσοστό 6,2%, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο το 4,4% και το ψηφοδέλτιο «η 'Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» το 4%.

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις (το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, οι οικολόγοι, η κεντρώα Ευρωπαϊκή Επιλογή) δεν εκλέγουν ευρωβουλευτές, διότι, ως γνωστόν, ο ιταλικός νόμος θέτει το όριο του 4% των ψήφων για είσοδο στην Ευρωβουλή.

Ο Μπέπε Γκρίλλο δεν έκανε επίσημες δηλώσεις. Πριν λίγο, όμως, εξερχόμενος της κατοικίας του, κοίταξε τους δημοσιογράφους και με σαφή κίνηση ‘έδειξε ότι νιώθει σαν να τον μαχαίρωσαν στην καρδιά.

Ούτε ο Ματέο Ρέντσι έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Είμαι συγκινημένος», έγραψε στο Twitter, ενώ στενοί του συνεργάτες υπογράμμισαν ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα είναι, πλέον, η πρώτη δύναμη της ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές 2014: Ρέντσι - «Ιστορικό αποτέλεσμα, νιώθω συγκίνηση»