ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζητάει ο Μπόικο Μπορίσοφ

Βουλγαρία: Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζητάει ο Μπόικο Μπορίσοφ

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία Μπόικο Μπορίσοφ, το κόμμα του οποίου, GERB, αναδείχθηκε νικητής στις ευρωεκλογές στη βαλκανική αυτή χώρα.


Αφού επεσήμανε ότι το GERB προηγείται με 11 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Σοσιαλιστών (σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο 97% των εκλογικών τμημάτων), ο κ. Μπορίσοφ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η "πειστική, αδιαμφισβήτητη, τεράστια" νίκη της παράταξής του στις χθεσινές ευρωεκλογές "εκφράζει με σαφή τρόπο τη νέα λαϊκή εντολή και αλλάζει ριζικά τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα".

Ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής ακόμη και μεθαύριο, Τετάρτη 28 Μαΐου.
"Τι πρόταση μομφής; Ο λαός μας ήδη ψήφισε κατά της κυβέρνησης την Κυριακή με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Τώρα πρέπει να σηκωθούν και να φύγουν. Δεν ξέρω πώς θα μπει σήμερα ο κ. Ορεσάρσκι στο υπουργικό συμβούλιο. Επειδή κάθεται σε ξένη καρέκλα εκεί" σχολίασε ο αρχηγός του GERB, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το κόμμα του εναντίον της κυβέρνησης Ορεσάρσκι, η οποία θα πρέπει να συζητηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Απαντώντας δε σε άλλη ερώτηση, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τα ηνία της πρωθυπουργίας αφού αυτή, όπως υπογράμμισε, "είναι η σαφής, αδιάψευστη και αμετάκλητη λαϊκή ετυμηγορία".

Ο πρόεδρος του GERB απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε συγκρότηση καινούργιας κυβέρνησης στο πλαίσιο της 41ης Λαϊκής Συνέλευσης της Βουλγαρίας "η οποία δεν αντανακλά πια τα υπαρκτά πολιτικά δεδομένα στη χώρα" όπως υποστήριξε.

Αφού απάντησε αρνητικά σε πολυάριθμες ερωτήσεις σχετικά με το αν έχει συζητήσει ήδη μελλοντική πολιτική συνεργασία με το φιλελεύθερο "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι "υπολογίζει στο ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης του ΚΔΕ, το οποίο ήδη καταλαβαίνει ότι κάθε μέρα υποστήριξης της κυβέρνησης αυτής που περνάει, παρασέρνει το κόμμα στην πολιτική άβυσσο".

Το "κλειδί" των πρόωρων εκλογών είναι, πάντως, στα χέρια του εθνικιστικού "Ατάκα", κατά τον αρχηγό του GERB, ο οποίος κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους εθνικιστές να αποχωρήσουν από τη Βουλή "ώστε να φανεί, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία και πρέπει να παραιτηθεί" όπως είπε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπορίσοφ ζήτησε ακόμη η υποψηφιότητα του νέου Επιτρόπου της Βουλγαρίας να δοθεί στο φως της δημοσιότητας μόνο ύστερα από πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία: Πρώτη δύναμη το GERB στις ευρωκλογές