ΚΟΣΜΟΣ

O ιρακινός στρατός χρησιμοποίησε βαρέλια με εκρηκτικά στη Φαλούτζα

O ιρακινός στρατός χρησιμοποίησε βαρέλια με εκρηκτικά στη Φαλούτζα

Ο ιρακινός στρατός έριξε βαρέλια με εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές, πλήττοντας και ένα νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) βασιζόμενη σε φωτογραφίες και μαρτυρίες κατοίκων.


Οι κατηγορίες, οι οποίες απορρίφθηκαν από τις ιρακινές αρχές, διατυπώνονται καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει να ανακτήσουν τον έλεγχο της Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων αντικαθεστωτικών από τον Ιανουάριο. Από τις αρχές του έτους διατηρούν επίσης τον έλεγχο συνοικιών της πόλης Ραμάντι.

Η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει επίσης ότι οι ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στη Φαλούτζα από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε αντιστοιχούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο ιρακινός στρατός αρνήθηκε ότι έβαλε στο στόχαστρο το κεντρικό νοσοκομείο της Φαλούτζα και εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι αρνήθηκε τη χρησιμοποίηση βαρελιών με εκρηκτικά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Κρίνοντας από τις πράξεις για τις οποίες το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε έχει αναλάβει την ευθύνη, έχουν διαπράξει τρομακτικά εγκλήματα, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε η ερευνήτρια της HRW για το Ιράκ Εριν Εβερς, αναφερόμενη στις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, στις επιθέσεις αυτοκτονίας και στις ομαδικές εκτελέσεις.

Ομως δεν μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τις πράξεις τους με τα "εγκλήματα μίας κυβέρνησης που δεσμεύεται από την υποχρέωσή της να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό και να σέβεται τους ίδιους τους νόμους της, καθώς και το διεθνές δίκαιο", διευκρίνισε.

Διαβάστε επίσης: Βομβιστική επίθεση στον Τούρκο πρόξενο του Ιράκ