ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Αφγανιστάν: Άνοιγμα για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

ΗΠΑ - Αφγανιστάν: Άνοιγμα για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

«Άνοιγμα» για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους Ταλιμπάν μπορεί να αποτελέσει η ανταλλαγή του Αμερικανού στρατιώτη που κρατείτο στο Αφγανιστάν, με πέντε Αφγανούς φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ.

«Αυτό θα μπορούσε, αυτό θα πρέπει και όπως ελπίζουμε εμείς αυτό θα αποτελέσει ένα άνοιγμα» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στους ισλαμιστές αντάρτες στο Αφγανιστάν, μετά την αποτυχία των άμεσων διαπραγματεύσεων το 2012, δήλωσε ο Χέιγκελ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC από την αμερικανική βάση του Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν.

Εκεί απελευθερώθηκε χθες ο Αμερικανός λοχίας Μπάουϊ Μπέργκνταλ μετά την κράτησή του για πέντε χρόνια από τους Ταλιμπάν.

«Είχαμε δεσμευτεί (σε έναν διάλογο) με τους Ταλιμπάν ως το 2012. Διέκοψαν αυτές τις διαπραγματεύσεις, έκτοτε δεν έχουμε καμία επίσημη σχέση μαζί τους», υπογράμμισε ο Χέιγκελ.

«Επομένως ίσως (αυτή η ανταλλαγή κρατουμένων) να αποτελέσει ένα νέο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιεί μια αιφνιδιαστική επίσκεψη την επομένη της απελευθέρωσης του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ.

Η Ουάσινγκτον ζητεί εδώ και χρόνια να υπάρξει μια διαδικασία «αφγανικής συμφιλίωσης» ανάμεσα στην Καμπούλ και στους Ταλιμπάν με την μεσολάβηση του Κατάρ, το οποίο και εργάστηκε για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο μουλάς Όμαρ, ανώτατος ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η απελευθέρωση πέντε πρώην στελεχών των Ταλιμπάν, που ήταν φυλακισμένα στο Γκουαντάναμο, με αντάλλαγμα αυτήν του Μπέργκνταλ, συνιστά μια «μεγάλη νίκη».

«Απευθύνω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο αφγανικό μουσουλμανικό έθνος, σε όλους τους μαχητές του Θεού και στις οικογένειες και τους συγγενείς των κρατουμένων γι' αυτήν την μεγάλη νίκη», αναφέρει ο μουλάς Όμαρ σε ανακοίνωσή του.

«Ευχαριστώ την κυβέρνηση του Κατάρ και ιδιαίτερα τον σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ Αλ Θάνι (τον εμίρη του Κατάρ) για τις προσπάθειές τους που αποσκοπούσαν στο να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση αυτών των στελεχών (των Ταλιμπάν), για τη μεσολάβησή τους, αλλά και για την υποδοχή που επιφυλάσσουν στους πέντε πρώην κρατουμένους του Γκουαντάναμο», επισημαίνει επίσης στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν.

Διαβάστε ακόμα:

Αισιοδοξία για «ειρήνη» μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν μετά την απελευθέρωση στρατιώτη