ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ε.Ε.- Γαλλία και Ρωσία χαιρετίζουν τη νέα κυβέρνηση

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ε.Ε.- Γαλλία και Ρωσία χαιρετίζουν τη νέα κυβέρνηση

Η ΕΕ χαιρέτισε σήμερα τον σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", σημειώνοντας ότι πρόκειται για "ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης".

"Ενημερωθήκαμε για την δημιουργία μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός (Ράμι) Χαμντάλα. Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης", σημειώνει η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

"Η διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες για την ειρηνευτική διαδικασία, για την δημοκρατική ανανέωση και για τον παλαιστινιακό λαό στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη", πρόσθεσε η Άστον.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διορισμό "ανεξάρτητων προσωπικοτήτων" στην κυβέρνηση αυτή και για τις δηλώσεις του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς όσον αφορά την δέσμευση της κυβέρνησης για τον σεβασμό "της αρχής των δύο κρατών, στην βάση των συνόρων του 1967, την αναγνώριση του νομίμου δικαιώματος του Ισραήλ στην ύπαρξη, την μη άσκηση βίας και τον σεβασμό στις προηγούμενες συμφωνίες".

"Η υποστήριξη της ΕΕ σε αυτήν την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από την προσήλωσή της σε αυτές τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις", σημείωσε η Άστον.

Τον σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας χαιρέτισε παράλληλα σήμερα η Ρωσία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα "συνεργαστεί ενεργά" με την νέα κυβέρνηση.

"Ο σχηματισμός μιας τεχνοκρατικής, ενωμένης κυβέρνησης στην Παλαιστίνη αποτελεί την κατάληξη των προσπαθειών που υποστηρίχθηκαν και αναλήφθηκαν πρόσφατα από τους ηγέτες της Φάταχ, της Χαμάς και άλλων κινημάτων και οργανώσεων προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες εκατέρωθεν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

"Θεωρούμε σημαντικό τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να δεχθούν με σεβασμό μια νέα κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στην Παλαιστίνη", προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι η Μόσχα θα "συνεργαστεί ενεργά" με την νέα αυτή κυβέρνηση "για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των παραδοσιακά φιλικών ρωσοπαλαιστινιακών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα".

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο Μαχμούντ Αμπάς θα συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ρωσία τον Ιούνιο. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί μια ακριβής ημερομηνία.

Παράλληλα και η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να συνεργαστεί υπό προϋποθέσεις με την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία ορκίστηκε χθες.

"Η Γαλλία προτίθεται να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής από την στιγμή που αυτή αρνείται την προσφυγή στην βία, δεσμεύεται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας και σέβεται τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, το οποίο αφορά την αναγνώριση του Ισραήλ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ.

Το Παρίσι λαμβάνει υπόψη του τις δεσμεύσεις της νέας αυτής κυβέρνησης και υπενθυμίζει την υποστήριξή του στην ενδοπαλαιστινιακή διαδικασία συμφιλίωσης αν οι δεσμεύσεις του προέδρου Αμπάς γίνουν σεβαστές, πρόσθεσε.

"Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην διοργάνωση βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο σύνολο των Παλαιστινιακών Εδαφών" όπως προβλέπεται από την συμφωνία συμφιλίωσης της 23ης Απριλίου, σημείωσε επίσης ο Ναντάλ.

"Ο τερματισμός της διαίρεσης των Παλαιστινιακών Εδαφών θα αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο προς την λύση των δύο κρατών. Θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες από τις εμπλεκόμενες πλευρές για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος προς την ταχεία επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων", κατέληξε ο Ναντάλ.

Την νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, την οποία έχει καταδικάσει το Ισραήλ, έχουν αναγνωρίσει επίσης η Βρετανία και η Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστινιακά Εδάφη: Ο Χαμντάλα επικεφαλής της νέας κυβέρνησης

Επεισόδιο με έναν Παλαιστίνιο νεκρό στη Δυτική Όχθη