ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε νέες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί σε νέες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ

Ένοπλοι της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους σε νέες επιθέσεις που εξαπέλυσαν στην πολιτεία του Μπόρνο στη βορειοανατολική Νιγηρία, σύμφωνα με το BBC.


Σε μία από τις επιθέσεις, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο στον περίβολο εκκλησίας.

Η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει από το 2009 μέσω των αυξανόμενων αιματηρών της επιθέσεων τη δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία.
Οι τελευταίες αυτές επιθέσεις πραγματοποιούνται την ώρα που ο στρατός της Νιγηρίας διαψεύδει πληροφορίες ότι πολλοί στρατηγοί κρίθηκαν ένοχοι για υποστήριξη της οργάνωσης.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν χθες Τρίτη ότι δέκα στρατηγοί και πέντε άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού προσήχθησαν ενώπιον στρατοδικείου κατηγορούμενοι ότι παρείχαν όπλα και πληροφορίες στην οργάνωση.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του στρατού χαρακτήρισε "ψευδείς" τις πληροφορίες.

Κάτοικοι του χωριού Αταγκάρα, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, είπαν ότι ένοπλοι τους υποχρέωσαν να μεταφερθούν στο προαύλιο εκκλησίας. Οι ίδιοι είπαν ότι θεώρησαν πως οι ένοπλοι ανήκαν στις τάξεις του νιγηριανού στρατού. Όμως αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα με τα νιγηριανά μέσα ενημέρωσης, η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε επιθέσεις σε τουλάχιστον έξι χωριά και σκότωσε 30 ανθρώπους.
Η οργάνωση ευθύνεται για την απαγωγή τουλάχιστον 200 μαθητριών τον περασμένο μήνα.