ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας

Τουρκία: Νέες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και αστυνομίας

Νέες συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αρκετά άτομα τραυματίστηκαν, ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων υποστηρικτών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η ένταση αυξάνεται στην Τουρκία, ένα χρόνο αφότου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν κήρυξε εκεχειρία, μετά από πολλές δεκαετίες συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις.

Ταραχές αναφέρθηκαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, όπου νέοι εκτόξευαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροτεχνήματα στους στρατιώτες. Οι τελευταίοι απάντησαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να διαλύσουν τη διαδήλωση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν.

Σημειώνεται ότι ίδια έκτασης επεισόδια έχουν σημειωθεί τις τελευταίες 12 ημέρες και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλωτές που ζητούσαν την αποφυλάκιση του Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999, συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επικρίνουν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί επιχειρεί να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους εθνικιστές. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι καταγγέλλουν επίσης ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η κυβέρνηση έκανε ορισμένες παραχωρήσεις στους Κούρδους και ήρε τις απαγορεύσεις για τη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Διαβάστε ακόμα:

Φινλανδία: Εντοπίστηκαν πέντε λείψανα εμβρύων σε αποσύνθεση