ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σέρβοι θα αγνοήσουν τις εκδηλώσεις για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι Σέρβοι θα αγνοήσουν τις εκδηλώσεις για τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς απέρριψε την πρόσκληση να παρακολουθήσει συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης στο Σαράγεβο, στις 28 Ιουνίου, που θα είναι το κεντρικό γεγονός στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης με αφορμή την 100η επέτειο από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του μέλους της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο κ. Ραντμάνοβιτς δεν θα παρευρεθεί στη συναυλία λόγω της αντισερβικής διάθεσης που κυριαρχεί σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις στο Σαράγεβο αυτό το μήνα.

Ο Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ γνωστοποίησε ότι δεν θα είναι παρών στο μουσικό γεγονός, το οποίο θα παρακολουθήσουν αξιωματούχοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η συναυλία που θα μεταδοθεί από το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο διανομής Eurovision, διοργανώνεται με στόχο να αποσταλεί μήνυμα ειρήνης και συμβολικά να προβληθούν οι καλές και φιλικές σχέσεις Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Αυστρίας. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι, επίσης, να δείξουν ότι η Ευρώπη σήμερα είναι μία κοινότητα χωρών ενωμένων στην πορεία της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ευημερίας.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αυστρίας, ο κ. Ραντμάνοβιτς ανέφερε ότι τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ανέλαβε η δημοτική αρχή του Σαράγεβο, η οποία συνέδεσε την επέτειο με τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1990 παραβλέποντας τις βασικές ιδέες του διαλόγου και της κατανόησης.
"Έτσι άνοιξε χώρος για νέες πολιτικές συγκρούσεις και εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων" ανέφερε ο κ. Ραντμάνοβιτς.

Παρ΄ότι δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες, ο κ. Ραντμάνοβιτς, σύμφωνα με τα βοσνιακά ΜΜΕ, επανέλαβε τις γενικές κατηγορίες που διατυπώνουν πολιτικοί της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας εδώ και μήνες, υποστηρίζοντας ότι η εκατονταετηρίδα χρησιμοποιείται για "δαιμονοποίηση των Σέρβων" και στρέβλωση της ιστορίας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι κανένας από τη σερβοβοσνιακή οντότητα δεν θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνονται από το Σαράγεβο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραντζ Φέρντιναντ από τον Γκαβρίλο Πρίντσιπ και ότι οι σερβοβοσνιακές αρχές θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στην πόλη Βίσεγκραντ της Σερβικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Σερβία: Καταγγελίες για λογοκρισία και πλαστό διδακτορικό υπουργού