ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Βουλευτές ζήτησαν κατάθεση από τον Σνόουντεν

Γερμανία: Βουλευτές ζήτησαν κατάθεση από τον Σνόουντεν

Με τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ζήτησε να συναντηθεί στις αρχές Ιουλίου στη Μόσχα, η κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά το θέμα των παρακολουθήσεων στη Γερμανία.

Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε μία ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά ξεχωριστή έρευνα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή συστάθηκε για να ερευνήσει τις δραστηριότητας της NSA στη χώρα, όμως δεν συμφωνούσε για το αν έπρεπε να προσκληθεί ο Σνόουντεν στο Βερολίνο για να καταθέσει. Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ψήφισαν τελικά υπέρ μιας «ανεπίσημης συζήτησης» με τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA, όχι στο Βερολίνο, αλλά στη Ρωσία, όπου έχει βρει άσυλο ο Σνόουντεν. Η «συζήτηση» αυτή θα πρέπει να γίνει πριν κλείσει το κοινοβούλιο για τις θερινές διακοπές, στις 5 Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον, πάντως, εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση. Μάλιστα ο Μπεν Ρόουντς, ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχει η Γερμανία σχετικά με τη δραστηριότητα της NSA είναι μέσω ενός άμεσου διαλόγου μαζί μας».

Ο Σνόουντεν έχει καταθέσει για το θέμα μόνο μία φορά, στις 8 Απριλίου, μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Μόσχα σε μια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ενώ τον περασμένο μήνα βιντεοσκόπησε μια συνέντευξη για το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Τα δύο κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι και το Ντι Λίνκε, ζητούσαν να προσκληθεί ο Σνόουντεν στη Γερμανία και κάλεσαν την κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να συλληφθεί ή να απελαθεί εάν επισκεφθεί τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ, ένας Γερμανός δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σνόουντεν, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αναμένει τη Ρωσία να ανανεώσει το άσυλο που έχει παραχωρήσει στον πελάτη του και το οποίο λήγει τον Ιούλιο. «Υποθέτουμε ότι θα παραταθεί (το άσυλο). Όμως δεν υπάρχουν εγγυήσεις», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RBB.

Διαβάστε ακόμα:

Ρoή Ειδήσεων