ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Αίγυπτος: Ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης

Στην ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης προχώρησε η Αίγυπτος για πρώτη φορά στην ιστορία της, με στόχο να μπει φρένο στο εκτεταμένο στην αραβική χώρα φαινόμενο.


Η σεξουαλική παρενόχληση τιμωρείται πλέον τουλάχιστον με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 αιγυπτιακές λίρες σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο απερχόμενος μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μάνσουρ.

Όσοι παρενοχλούσαν σεξουαλικά σπάνια διώκονταν μέχρι σήμερα, συνήθως με κατηγορίες για βαρεία σωματική βλάβη, αλλά ακόμη και τότε συχνά κρίνονταν αθώοι.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι 99,3% των γυναικών στην Αίγυπτο έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά, όπως αποκαλύπτεται σε αναφορά του Οργανισμού το 2013. Ωστόσο, είναι εκείνες που συχνά κατηγορούνται ως υπαίτιες και όχι οι δράστες.
Ακτιβιστές καλωσόρισαν το νόμο, αλλά αναμένουν να δουν εάν θα εφαρμοσθεί από την αστυνομία.

Η αστυνομία, μέλη της οποίας συχνά είναι οι δράστες, αποτρέπει πολλές φορές τις γυναίκες από την καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Αστυνομικός, ωστόσο, προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών της αστυνομίας επισημαίνοντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian ότι το πρόβλημα είναι κοινωνικό, καθώς τα κορίτσια αισθάνονται ατιμασμένα και γι' αυτό αποφεύγουν να καταγγείλουν το έγκλημα.