ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ από τη Νορμανδία: «Η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας»

Ολάντ από τη Νορμανδία: «Η ελευθερία είναι ένας διαρκής αγώνας»

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι σκοπεύει να προτείνει η παραλία όπου έγινε η απόβαση στη Νορμανδία να ανακηρυχθεί τόπος «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Ουνέσκο, ώστε να εξασφαλισθεί η θύμηση για τις επόμενες γενιές.

Κατά την ομιλία που εκφώνησε στην παραλία Ουϊστριάμ, όπου τελέστηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την 70ή επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους ηγέτες, τους βετεράνους και το πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την παραλία (γύρω στις 17.000 πρόσωπα συνολικά).

Με το λόγο του ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη όλων των θυμάτων που είχαν οι συμμαχικές δυνάμεις, «αλλά και των Γερμανών θυμάτων του ναζισμού».

Μιλώντας για την έννοια της ελευθερίας, επικαλέστηκε τα λόγια του στρατηγού Αϊζενχάουερ: «Αυτή η μεγάλη εποποιία» είπε, «θα πρέπει να μας θυμίζει μια απλή πραγματικότητα , ότι η ελευθερία είναι ένας αγώνας. Η ελευθερία δεν είναι κάτι το αυτονόητο, σαν τον αέρα που αναπνέουμε. Η ελευθερία είναι ένας συνεχής αγώνας».
Συσχετίζοντας το χθες με το σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε: «Εβδομήντα χρόνια μετά, αυτή η ελευθερία απειλείται για τα καλά, από πολλά καθεστώτα στον κόσμο. Γι' αυτό ο αγώνας για την ελευθερία παραμένει και σήμερα δικός μας αγώνας».

Στη συνέχεια, δεν δίστασε να σχολιάσει έμμεσα τις αδυναμίες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών: «Σήμερα την ευθύνη για την ειρήνη δεν την έχουν οι Σύμμαχοι αλλά τα Ηνωμένα Έθνη», είπε και τόνισε : «Θα πρέπει όμως τα Ηνωμένα Έθνη να στέκονται στο ύψος της αποστολής που τους ανατέθηκε την επομένη του πολέμου, ώστε να εξασφαλίζουν παντού τη συλλογική ασφάλεια».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους βετεράνους αναφέρθηκε στα διάφορα σώματα της απόβασης, υπογραμμίζοντας «το ψυχικό σθένος των νεαρών ανδρών που δεν δίστασαν να προχωρήσουν κάτω από τα εχθρικά πυρά, προκειμένου να πετύχουν την ευγενή ιδέα της απελευθέρωσης από την τυραννία των ναζί». Ο Ολάντ συνέχισε: «Η δική μας υποχρέωση σήμερα είναι να προφυλάξουμε την κληρονομιά που μας άφησαν, να προωθήσουμε την ένωση των λαών της Ευρώπης, για όσους είναι Ευρωπαίοι. Να ενισχύσουμε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, να υπερασπισθούμε παντού τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών, που σε πολλά μέρη του κόσμου είναι ακόμα σήμερα υπόδουλες και ταπεινωμένες, πράγμα που μας αφορά όλους μας».

«Υποχρέωση μας» τόνισε, «είναι να αγωνισθούμε ενάντια σε κάθε φανατισμό, εξτρεμισμό και εθνικισμό. Ανήκει σε εμάς να δείξουμε την ίδια τόλμη και το ίδιο ύψος ανδρείας και θέλησης με αυτούς που ήλθαν σε αυτήν την παραλία πριν από 70 χρόνια. Οι σημερινές πληγές ονομάζονται τρομοκρατία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά και αυτές οι άλλες φοβερές πληγές ανθρωπιστικής κρίσης, εξ' αιτίας της κλιματικής αλλαγής, της απορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μιζέριας, της μαζικής ανεργίας. Δεν υπάρχει σύγκριση με το παρελθόν, παρ' όλα αυτά θα μπορούσαν οι πληγές αυτές ν' απειλήσουν την κοινωνική μας συνοχή και να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις» τόνισε.

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε τέλος ότι σκοπεύει να προτείνει η παραλία όπου έγινε η απόβαση στη Νορμανδία να ανακηρυχθεί τόπος «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» από την Ουνέσκο, ώστε να εξασφαλισθεί η θύμηση για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία