ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση στο Βελιγράδι για τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές

Ικανοποίηση στο Βελιγράδι για τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές

Ήταν σημαντικό οι Σέρβοι να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο και ήταν έξυπνη η απόφαση να κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.


“Το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό αλλά ήταν απροσδόκητα χαμηλό και στις περιοχές που ζουν Αλβανοί κι αυτό αποδεικνύει κάποια άλλα πράγματα... μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων απ' αυτόν που πραγματικά ζει στο χώρο αυτό, αλλά με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε αργότερα, είναι ζήτημα κάποιας άλλης στιγμής” είπε ο κ. Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι κάποιοι αφαίρεσαν πολλά από τους Σέρβους τονίζοντας ότι επτά μέρες πριν από τις εκλογές άλλαξαν οι κανονισμοί διεξαγωγής των εκλογών κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.

“Ανεξάρτητα απ΄ αυτό νομίζω ότι λάβαμε μία έξυπνη απόφαση που καλέσαμε τους ομοεθνείς μας να συμμετάσχουν στις εκλογές, επειδή αν δεν το κάναμε, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να επηρεάσουμε και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που ζουν στο Κόσοβο" είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Την προσδοκία ότι μετά τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο θα μπορέσει να συγκροτηθεί η Ένωση σερβικών δήμων, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας εξέφρασε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

“Αναμένουμε τώρα με ταχύ ρυθμό να μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν με τη συμφωνία των Βρυξελλών. Κι αυτό είναι να συγκροτηθεί η Ένωση σερβικών δήμων” υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είναι ικανοποιημένη με την απόφαση των Σέρβων του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές και να εκλέξουν οι ίδιοι τους αντιπροσώπους τους.

“Είμαστε ικανοποιημένοι με την προσέλευση των Σέρβων στις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποσοστό, επειδή ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης της Σερβίας να εκλέξουν τα νόμιμα όργανά τους, ώστε να μην δώσει κάποιος, στο όνομα των Σέρβων, νομιμότητα σε μονομερείς αποφάσεις, τις οποίες λάμβαναν οι Αλβανοί στο παρελθόν” τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ανέφερε ότι το Βελιγράδι έχει ορισμένες προτεραιότητες στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής: ένταξη στην ΕΕ, με την άσκηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης επιρροής στα σημαντικά κέντρα πολιτικής ισχύος στον κόσμο, από τη Μόσχα έως την Ουάσινγκτον και ταυτόχρονα φροντίδα και ανάπτυξη των σχέσεων με τους παραδοσιακούς φίλους, δημιουργώντας ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης; Νίκολιτς: Δεν θα διαπραγματευτούμε με το Κόσοβο