ΚΟΣΜΟΣ

Παρασκευή και 13: Καταιγίδα ηλιακών εκρήξεων θα πλήξει τη γη σήμερα

Παρασκευή και 13: Καταιγίδα ηλιακών εκρήξεων θα πλήξει τη γη σήμερα

Τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις απελευθέρωσε ο ήλιος, των οποίων οι συνέπειες, ενδέχεται να «χτυπήσουν» την Γη, σήμερα Παρακευή 13 του μήνα.

Σύμφωνα με τη NASA οι τρεις εκλάμψεις εντάσσονται στην κατηγορία X, των οποίων η ισχύς είναι 10.000 φορές μεγαλύτερη από μια κοινή έκλαμψη.

Οι εκλάμψεις είναι δυνατές εκρήξεις ακτινοβολίας, που εκλύει ο Ήλιος στο διάστημα. Όταν βρεθούν στην τροχιά της Γης, δημιουργούνται φαινόμενα, όπως αυτά των «γεωμαγνητικών καταιγίδων». Οι τελευταίες δημιουργούνται, όταν ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης,

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα δίκτυα επικοινωνιών και ηλεκτρισμού. Τα γεωμαγνητικά τους ρεύματα μπορούν να προκαλέσουν ένα καθεστώς τεχνητής «αυγής», γνωστό και ως «Βόρειο Σέλλας».

Αν η καταιγίδα ξεσπάσει, θα προκαλέσει ελεγχόμενες απώλειες στα δίκτυα ηλεκτρισμού και επικοινωνιών. Αυτοί που καλούνται να είναι περισσότερο προσεκτικοί είναι οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, διότι αναμένονται διαταραχές στις τροχιές των δορυφόρων, γύρω από τον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η δασκάλα που βίαζε επί 4 χρόνια μια 15χρονη μαθήτριά της