ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει τον πόλεμο

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να "χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους" στις ουκρανικές αρχές για να τερματίσουν τις βιαιότητες στην ανατολική Ουκρανία, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι.


"Ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις αρχές της Ουκρανίας ώστε να έχουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης, να συνειδητοποιήσουν την απουσία προοπτικών μιας στρατιωτικής λύσης στη σύγκρουση", ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνομιλία των δύο ανδρών διεξήχθη μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους σήμερα από φιλορώσους αντάρτες στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, μια επίθεση με 49 νεκρούς, στην οποία η ρωσική διπλωματία δεν κάνει καμιά αναφορά στην ανακοίνωσή της.

Παράλληλα "ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ελπίζει η Ουάσινγκτον να βοηθήσει προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εξεύρεση αποδεκτών συμφωνιών στις διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία και για τις συνέπειες της προβλεπόμενης υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τριμερής συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας-ΕΕ αναμένεται να διεξαχθεί απόψε στο Κίεβο για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το φυσικό αέριο, την ώρα που ο ρωσικός κολοσσός Gazprom απειλεί με διακοπή των προμηθειών του από τη Δευτέρα, αν το Κίεβο δεν καταβάλει έως τότε το χρέος του για το ρωσικό φυσικό αέριο που ανέρχεται σε 1,95 δισεκατομμύριο δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο (pics+video)