ΚΟΣΜΟΣ

Έτινγκερ: Ψιλοπράγματα το κόστος διάσωσης της Ελλάδας

Έτινγκερ: Ψιλοπράγματα το κόστος διάσωσης της Ελλάδας

«Ψιλοπράγματα» σε σύγκριση με τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, που βρίσκεται στο χείλος μιας βαθύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, χαρακτήρισε το κόστος του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ο Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, αφού ανακοινώθηκε ότι διακόπτονται οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα δεν ήταν παρά ψιλοπράγματα σε σύγκριση μ' αυτό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σ' ένα καλοκαίρι. Θα χρειαστεί μια βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, με τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ψηφοφόρων μας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, του Καναδά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε ο Επίτροπος από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Όμως εάν δεν είμαστε έτοιμοι να της παράσχουμε βοήθεια, το κόστος ενός εμφυλίου πολέμου και η διάσπαση μιας τόσο μεγάλης χώρας θα είναι ασυγκρίτως υψηλότερο», προειδοποίησε ο Έτινγκερ.

Σημειώνεται πως η Ρωσία αποφάσισε να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την αποπληρωμή του χρέους της δεύτερης. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη και να επιδεινώσει τη χειρότερη κρίση που ζει η ήπειρος μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Καθώς δε βρέθηκε λύση για την αποπληρωμή των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρωστά το Κίεβο στη Μόσχα, η Ρωσία αποφάσισε ότι θα παραδίδει πλέον μόνο τις ποσότητες αερίου για τις οποίες θα έχει πληρωθεί προκαταβολικά.

Αυτός είναι ο τρίτος «πόλεμος του αερίου» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το 2006, ενώ ξέσπασε αφού η Μόσχα διπλασίασε την τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει στο Κίεβο, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Έτινγκερ προειδοποίησε τέλος ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο εάν η Ουκρανία αποφασίσει να αντλήσει από τα διαθέσιμα που έχει στο έδαφός της για τις δικές της ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνικό χρέος: H ικανοποίηση των προαπαιτούμενων φέρνει αναδιάρθρωση