ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Να σταματήσει η χρηματοδότηση των εξτρεμιστών

Ιράκ: Να σταματήσει η χρηματοδότηση των εξτρεμιστών

Στην ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά της χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων εστίασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

«Τα γεγονότα στο Ιράκ υπογραμμίζουν την ανάγκη που υπάρχει για να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας εναντίον της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Ιμπραχίμ αλ Άσαφ στην Τζέντα.

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι συζήτησε με τον Άσαφ την ανάγκη να παραμερίσουν οι ηγέτες του Ιράκ τις διαφορές τους και να εφαρμόσουν μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Σημειώνεται ότι μέσα σε μία εβδομάδα, οι άνδρες του ΙΚΙΛ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας Νινευή, το Τικρίτ και άλλους τομείς των επαρχιών Σαλαχεντίν, Ντιγιάλα και Κιρκούκ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι στηρίζει οικονομικά τους αντάρτες και ότι τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών. Την προηγουμένη, το Ριάντ είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος είναι σιίτης, ότι οδήγησε το Ιράκ στο χείλος του γκρεμού με την πολιτική αποκλεισμού της σουνιτικής μειονότητας που ακολούθησε και ζήτησε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ωστόσο ο Λιου διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία «είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Αντάρτες κατέλαβαν μεθοριακό σταθμό στα σύνορα με Συρία