ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Σωστή η απόφαση της Πορτογαλίας

Σόιμπλε: Σωστή η απόφαση της Πορτογαλίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σήμερα την επιδοκιμασία του για την απόφαση της Πορτογαλίας να αρνηθεί την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάιο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει "καμία ανησυχία" για το μέλλον της χώρας.


"Πιστεύω ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση. Επαφίεται στην Πορτογαλία να αποφασίζει, όμως εμείς συμφωνούμε πλήρως, δεδομένου ότι η εναλλακτική λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος", είπε ο Σόιμπλε μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισαβόνα με την υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με θέμα "Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-19" που διεξάγεται στην Αλμπουφέιρα.

Η καταβολή της τελευταίας δόσης, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναβλήθηκε στα τέλη Μαΐου καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε μια σειρά από τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014. Με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου δημιουργήθηκε μια "τρύπα" ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λισαβόνα.

Η Πορτογαλία εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να βρει ισοδύναμα μέτρα εντός των χρονικών ορίων που της έθεσαν οι πιστωτές της ώστε να αντικαταστήσει αυτά που ακυρώθηκαν από το Δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται επίσης στην Αλμπουφέιρα, υποστήριξε από την πλευρά του ότι εάν μια παράταση του προγράμματος βοήθειας εκ μέρους της Λισαβόνας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Διαβάστε επίσης: Τι συζήτησαν Σαμαράς - Σόιμπλε στη Λισαβόνα