ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Άνοιξε ο δρόμος για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος

Ισπανία: Άνοιξε ο δρόμος για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος

Το «πράσινο φως» για την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος και την ανάρρηση του γιου του, πρίγκιπα Φιλίππου στο θρόνο, άναψε η Γερουσία της Ισπανίας.

Ο 76χρονος Χουάν Κάρλος παρέστη στην προτελευταία επίσημη πράξη του ως βασιλιάς, παραθέτοντας γεύμα στα ανάκτορα Θαρθουέλα παρουσία μεταξύ άλλων και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Η τελευταία θα είναι την Τετάρτη (18/06) στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, όταν θα υπογράψει τον νόμο της παραίτησής του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, η τελετή θα είναι «πολύ σύντομη» και δεν πρόκειται να εκφωνηθεί καμία ομιλία.

Ο νόμος, που έχει ήδη ψηφιστεί από τους βουλευτές, εγκρίθηκε και από τη Γερουσία με 233 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 20 αποχές, αφού τα κόμματα που στηρίζουν τη μοναρχία - το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό - διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία στο Σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των λιγοστών διαφωνούντων, που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της μοναρχίας, είναι και οι βουλευτές του αυτονομιστικού καταλανικού κόμματος ERC.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, 46 ετών, θα ανακηρυχθεί νέος βασιλιάς της Ισπανίας μόλις ο νόμος δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αύριο το βράδυ ή την Πέμπτη. Η ορκωμοσία του θα γίνει την Πέμπτη ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, χωρίς ξένους προσκεκλημένους.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Σκοτώθηκε κάνοντας εμετό έξω από το παράθυρο αυτοκινήτου!

Βρετανία: Έσκασαν τα εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος της! (photos)