ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Αντεπίθεση του στρατού, κάλεσμα στους απόστρατους

Ιράκ: Αντεπίθεση του στρατού, κάλεσμα στους απόστρατους

Τη στρατηγικής σημασίας σιιτική πόλη, Ταλ Άφαρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ, που έχει εν μέρει περιέλθει στον έλεγχο των ισλαμιστών μαχητών θα απελευθερώσει ο ιρακινός στρατός τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θέλουν να επιτύχουν «την απελευθέρωση ολόκληρης της πόλης πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του θα κατευθυνθούν στη συνέχεια προς τα ανατολικά και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε από όλους τους απόστρατους των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων, να επικοινωνήσουν με τις παλαιές μονάδες τους για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της περιοχής.

«Εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης κατά μήκος των συνόρων της περιοχής του Κουρδιστάν και για να υπερασπιστούμε το λαό μας και να προστατεύσουμε τα επιτεύγματα του λαού του Κουρδιστάν, είναι καθήκον όλων των πολιτών της περιοχής του Κουρδιστάν να δείξουν την υποστήριξή τους στους Πεσμεργκά και τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί.

Στο μεταξύ, ο Ντίγια Τζάφαρ, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας του Ιράκ South Oil Company, δήλωσε ότι η Exxon Mobil προχώρησε σε μια «ευρεία απομάκρυνση» του προσωπικού της και ότι η BP έχει απομακρύνει από τη χώρα το 20% του προσωπικού της.

Ο Τζάφαρ πρόσθεσε ότι οι εταιρείες ENI, Sclumberger, Weatherford και Baker Hughes δεν έχουν ανακοινώσει σχέδια απομάκρυνσης των ξένων εργαζόμενών τους από το Ιράκ, μετά την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών.

Οι εταιρείες αυτές, πάντως, που έχουν την έδρα τους στο νότιο Ιράκ, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει η κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών το 75% του μεγαλύτερου διυλιστηρίου