ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗE: Oι ένοπλοι αυτονομιστές οδηγούν την Ουκρανία σε αδιέξοδο

ΟΗE:  Oι ένοπλοι αυτονομιστές οδηγούν την Ουκρανία σε αδιέξοδο

Τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας που καταστρέφει τη δική τους περιοχή είναι το μόνο που έχουν πετύχει οι ένοπλοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

«Το μόνο που πέτυχαν είναι ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου που έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για πολλές χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε. «Ήρθε η ώρα να αφήσουν κάτω τα όπλα και να συζητήσουν. Η ειρήνη και η συμφιλίωση, όπως και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι σίγουρα εφικτές» συμπλήρωσε. Οι ένοπλες ομάδες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πρέπει «να σταματήσουν να θέτουν στους εαυτούς τους και στους πολίτες που ζουν στις περιοχές τους αυτό το αδιέξοδο, το οποίο οδηγεί απλώς στη μιζέρια, την καταστροφή, την προσφυγιά και την οικονομική εξαθλίωση», συμπλήρωσε η Πιλάι.

Ένας από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέγραψε επίσης ένα «βασίλειο του τρόμου», σε ορισμένες περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται ανεξέλεγκτα. Ο Τζιάνι Μαγκαζένι, αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιβλέπει το έργο της 34μελούς αποστολής του διεθνούς οργανισμού στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ζωή κυλά κανονικά για εκατομμύρια ανθρώπους στα ανατολικά της χώρας, ωστόσο υπάρχουν θύλακες όπου οι ένοπλες ομάδες έχουν τον πλήρη έλεγχο και δε σέβονται κανένα νόμο.

«Μιλάμε για μια εποχή φόβου, αν όχι για το βασίλειο του τρόμου, σε εκείνες τις περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν, εκφοβίζουν, κακομεταχειρίζονται, αν δεν βασανίζουν, και κάνουν σεξουαλικές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Μαγκαζένι. Οι πολίτες απειλούνται σε βαθμό που φοβούνται για τη ζωή τους και δεν τολμούν να ψηφίσουν ή να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η έλλειψη της έννομης τάξης υπονομεύει βασικούς θεσμούς και παροχές, όπως η εκπαίδευση και το νερό. «Επίσης μπορεί σύντομα να δημιουργηθεί θέμα και με την έλλειψη τροφίμων», πρόσθεσε. Η τρίτη μηνιαία έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία καταγράφει λεπτομερώς την κατάρρευση της έννομης τάξης σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμα:

Βερολίνο: Φρικιαστικό έγκλημα! Τον έκοψε κομμάτια και μαγείρεψε το κεφάλι του