ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αίγυπτο ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Στην Αίγυπτο ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας έφτασε σήμερα αργά το απόγευμα στο Κάιρο, όπως μετέδωσε η κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση, για να συναντηθεί με τον νέο αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο μονάρχης στην Αίγυπτο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.


Το Ριάντ ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του νέου καθεστώτος που εγκαταστάθηκε πριν ένα χρόνο στην Αίγυπτο μετά την αποπομπή από τον Σίσι, που τότε ήταν στρατάρχης, και τη σύλληψη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιουλίου 2013.

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Μάχλαμπ ήταν επίσης παρών στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον Αμπντάλα που έφτασε στη χώρα από το Μαρόκο, όπου είχε μεταβεί για προσωπικούς λόγους.

Ο 90χρονος βασιλιάς Αμπντάλα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντάται με τον Σίσι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

Στην αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών, καθώς και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών πρίγκιπας Μπάνταρ μπιν Σουλτάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Η αιγυπτιακή προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα ακολουθήσει μια προσωπική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίσκεψη αυτή του βασιλιά Αμπντάλα είναι συμβολική διότι επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: Έσπασε το πόδι του ο Μουμπάρακ