ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Ρωσία κατά Ουκρανών για εγκλήματα πολέμου

Διεθνές ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Ρωσία κατά Ουκρανών για εγκλήματα πολέμου

Αφορά τον υπουργό Εσωτερικών Αβάκοφ και τον ολιγάρχη - κυβερνήτη Καλαμόισκι

Η Ανακριτική Επιτροπή της ρωσικής Εισαγγελίας εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των δύο πρωταγωνιστών της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην Ανατολική Ουκρανία, κατηγορώντας τους για χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου, για ειδεχθείς δολοφονίες και απαγωγές ανθρώπων.

Αυτό ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Επιτροπής Βλαντίμιρ Μάρκιν για τον αρμενικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία και υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ και τον εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη και ταυτοχρόνως κυβερνήτη της γειτονικής στις εξεγερμένες περιφέρεια του Ντιεπροπετρόφσκ Ίγκορ Καλαμόισκι, οι οποίοι κρατούν την αιχμή του δόρατος του ουκρανικού εθνικισμού.

Η απόφαση απεστάλη προς διεκπεραίωση στο ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του αποστέλλει το ένταλμα σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες μέσω του δικτύου της Ιντερπόλ.

Οι κατηγορούμενοι εγκαλούνται γιατί κατά το διάστημα από τις 12 Απριλίου «οργάνωσαν και ηγήθηκαν στρατιωτικής επιχείρησης ένοπλων σωμάτων, που τελούν υπό τις εντολές τους ή χρηματοδοτούνται ευθέως από τους ίδιους, όπως η μονάδα ειδικών δυνάμεων «Ντιεπρ», που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τον επιχειρηματία Καλαμόισκι με σκοπό τη δολοφονία αμάχων πολιτών». Οι εν λόγω και οι συνεργάτες τους κατηγορούνται επίσης για την απαγωγή και την κράτηση πολλών δημοσιογράφων ρωσικών ΜΜΕ, ενώ τουλάχιστον 1470 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 208 ανήλικοι, έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί ως θύματα των εγκλημάτων πολέμου, που συντόνισαν οι Αβάκοβ-Καλαμόισκι.

Περισσότερα από 1000 άτομα, που ζούσαν στην Ουκρανία και τώρα έχουν καταφύγει σε μια σειρά από ρωσικές επαρχίες αναζητώντας προστασία, έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ρώσοι ανακριτές έχουν στα χέρια τους 2400 καταθέσεις μαρτύρων και πολυάριθμα υλικά πειστήρια για τα εγκλήματα των κατηγορουμένων, αλλά προπαντός δείχνουν να έχουν την παρότρυνση της ρωσικής ηγεσίας να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση και να την οδηγήσουν ως το λογικό τέλος της, που δεν μπορεί παρά να είναι η παραδειγματική τιμωρία των πλέον υπερφίαλων ηγετών του ουκρανικού εμφυλίου.

Ο Καλαμόισκι ήταν ο πρώτος, που είχε διακηρύξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των «αυτονομιστών» της Ανατολής, δηλαδή εναντίον των ρωσόφωνων πληθυσμών της χώρας θα πρέπει να ανατεθούν σε μισθοφορικά σώματα εσωτερικού και εξωτερικού και ο ίδιος χρηματοδοτεί ορισμένα από αυτά, τα οποία μάλιστα και μετακινούνταν στις αρχές τουλάχιστον της επιχείρησης με τα θωρακισμένα οχήματα των χρηματαποστολών της τράπεζάς του «Πριβατμπάνκ».

Ο υποτιθέμενος κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντιεπροπετρόφσκ δήλωσε ακόμη και χθες ότι δεν θα υπακούσει στην κατάπαυση πυρός, που διέταξε ο νέος πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο και ότι τα μάχιμα σώματα υπό τις διαταγές του θα συνεχίσουν την «πάταξη των τρομοκρατών» και θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό στην «τελική εξόντωσή τους».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Σε κατάσταση συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις

Ουκρανία: Φιλορώσοι αγνόησαν την κατάπαυση πυρός