ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία

Τουσκ: Προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι η δημοσιοποίηση στον Τύπο συνομιλιών δεκάδων ανώτερων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που είναι προϊόντα υποκλοπής αποτελούν μια απόπειρα να αποσταθεροποιηθεί η χώρα.


Ο Τουσκ, που έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου από το Γκντανσκ αφού συναντήθηκε με τον ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι δεν θα αναγκαστεί εξαιτίας των παράνομων υποκλοπών να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησή του.

Το πολωνικό περιοδικό Wprost ανέφερε χθες Κυριακή ότι περιήλθε στην κατοχή του ηχογραφημένη συνομιλία του πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι με τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι στην οποία ο υπουργός ακούγεται να περιγράφει ως άχρηστη τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα το Wprost δημοσίευσε το περιεχόμενο από υποκλαπείσες συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μάρεκ Μπέλκα και τον υπουργό Εσωτερικών Μπαρτλομίε Σιενκιέβιτς.

Στην επίμαχη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο της Βαρσοβίας το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός προσπαθούσε να πείσει τον Μπέλκα να υποστηρίξει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μπέλκα συμφώνησε υποθετικά, ζητώντας σε αντάλλαγμα την παραίτηση του τότε υπουργού Οικονομικών Ροστόφσκι, ο οποίος πράγματι απομακρύνθηκε από τη θέση του στη συνέχεια.

Σήμερα η πολωνική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο μιας εγκληματικής συνομωσίας. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των συνομιλιών.

«Η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από μια εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο Σικόρσκι σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.
«Δεν γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτό, δεν είμαστε σίγουροι. Εξετάζεται και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα εντοπίσει την ταυτότητα των ανθρώπων αυτών και των εγκεφάλων (της επίθεσης) και ότι θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν», υπογράμμισε ο Σικόρσκι.

Στο μεταξύ η προσοχή στην Πολωνία έχει στραφεί στο ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις παράνομες παρακολουθήσεις, καθώς οι ηχογραφήσεις έγιναν σε τουλάχιστον δύο εστιατόρια της Βαρσοβίας με αρκετά μεγάλη χρονική διαφορά και κατέγραψαν τις συνομιλίες δεκάδων αξιωματούχων, πολιτικών και επιχειρηματιών.
Το ίδιο το περιοδικό Wprost δεν αναφέρει ποιος ευθύνεται για την υποκλοπή ή με ποιόν τρόπο περιήλθε το ηχογραφημένο υλικό στην κατοχή του.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Κιντάβα Μπλόνσκα σημείωσε χθες ότι είναι δύσκολο να σχηματίσει κάποιος άποψη με βάση τα λιγοστά αποσπάσματα από μία συνομιλία, ενώ πρόσθεσε ότι τα σχόλια που δημοσιοποιήθηκαν έχουν ερμηνευθεί εκτός συγκειμένου και ότι στις υποκλαπείσες συνομιλίες δεν ακούγεται κάτι παράνομο.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: «Άχρηστη η σχέση μας με τις ΗΠΑ»