ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Απομακρύνθηκε και το τελευταίο φορτίο χημικών όπλων

Συρία: Απομακρύνθηκε και το τελευταίο φορτίο χημικών όπλων

Και το τελευταίο φορτίο των χημικών όπλων που είχε δηλώσει η Δαμασκός στη διεθνή κοινότητα, απομακρύνθηκε από τη Συρία ενόψει της καταστροφής του στη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

«Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω το πλοίο, το δανέζικο Ark Futura (που μεταφέρει τα χημικά όπλα) αποπλέει από το λιμάνι της Λαττάκειας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ουζουμτζού υπενθύμισε ότι η απομάκρυνση των χημικών ουσιών που διέθετε η Συρία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για το πρόγραμμα καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Σημειώνεται ότι η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1.300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στη διεθνή κοινότητα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, πέρσι το φθινόπωρο. Το υπόλοιπο 8% φορτώθηκε τη Δευτέρα στο δανέζικο πλοίο που θα μεταφέρει τα πιο επικίνδυνα υλικά σε ένα αμερικανικό σκάφος, ειδικά τροποποιημένο, όπου θα καταστραφούν με υδρόλυση. Τα υπόλοιπα, που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα, θα καταστραφούν στη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Για την καταστροφή όλου του χημικού οπλοστασίου θα χρειαστούν, πάντως, περίπου τέσσερις μήνες. Οι εργασίες πάνω στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν παρά μόνο αφού φορτωθούν όλα τα επικίνδυνα χημικά σε αυτό.

Το τελευταίο αυτό φορτίο δεν ήταν δυνατόν, επί πολλές εβδομάδες, να απομακρυνθεί από το χώρο όπου φυλασσόταν, για λόγους ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Συρία, σύμφωνα με τις συριακές αρχές.

«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε σήμερα την αποσαφήνιση ορισμένων σημείων της δήλωσης της Συρίας και θα αρχίσουμε την καταστροφή ορισμένων υποδομών που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή χημικών όπλων», συνέχισε ο Ουζουμτζού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΧΟ, η έρευνα που αφορά τη χρήση αερίου χλωρίου κατά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, θα συνεχιστεί από τους επιθεωρητές του Οργανισμού και μετά την απομάκρυνση του τελευταίου αυτού φορτίου.

Η Συρία εντάχθηκε στη συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την αποφυγή μιας αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στη χώρα, μετά την επίθεση με το νευροτοξικό αέριο σαρίν, σε προάστιο της Δαμασκού, που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Εκπαιδεύουν και ρίχνουν στη μάχη 15χρονους