ΚΟΣΜΟΣ

Σνόουντεν: Υπέρ του συμφέροντος των πολιτών οι αποκαλύψεις για την NSA

Σνόουντεν: Υπέρ του συμφέροντος των πολιτών οι αποκαλύψεις για την NSA

«Με τις αποκαλύψεις μου, τηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ δημοσίου συμφέροντος και εθνικής ασφάλειας», υποστήριξε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, στην παρέμβασή του μέσω βιντεοσύνδεσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μιλώντας από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, καθώς η Ρωσία του προσφέρει προσωρινό άσυλο, ο Σνόουντεν υπογράμμισε για μία ακόμα φορά ότι ο στόχος της διοχέτευσης των αποκαλύψεων του στον Τύπο δεν ήταν να προκληθεί ζημιά στο σύστημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Γινόταν μια μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ιδιωτικότητας Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ήταν καθήκον μου να αποκαλύψω αυτά τα προγράμματα», υποστήριξε.

«Θα μπορούσα, αλλά δεν το επέλεξα, να αναρτήσω όλες αυτές τις αποκαλύψεις στο Διαδίκτυο», είπε ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως διάλεξε τον Τύπο να διοχετεύσει τις πληροφορίες αυτές διότι, όπως τόνισε, ο Τύπος μπορεί να συνομιλήσει με την αμερικανική κυβέρνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι «παρά τις αποκαλύψεις μου, τηρήθηκε η ισορροπία μεταξύ εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος».

Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι «οι αποκαλύψεις μου υπηρέτησαν το δημόσιο συμφέρον, με την έννοια ότι οι άνθρωποι έμαθαν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είναι στα χέρια μυστικών υπηρεσιών, που δεν λογοδοτούν για αυτό».

Από την άλλη, «δεν βλέπω να έχει προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στο σύστημα εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Κίνα: Ανατράπηκε η θανατική ποινή Κινέζας που είχε διαμελίσει το σύζυγό της

Ουκρανία: Κατάρριψη ελικοπτέρου με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Σουδάν: Συνελήφθη και πάλι η χριστιανή που είχε αφεθεί ελεύθερη!

Κουρδιστάν: Θα επιδιώξει την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ

Ρoή Ειδήσεων