ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Δε συνελήφθη τελικά η χριστιανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο

Σουδάν: Δε συνελήφθη τελικά η χριστιανή που είχε καταδικαστεί σε θάνατο

Δεν έχει συλληφθεί εκ νέου η νεαρή Σουδανή, η θανατική καταδίκη της οποίας ακυρώθηκε χθες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Όπως σημείωσαν μάλιστα οι Αμερικανοί, γίνονται προσπάθειες για να βγει από τη χώρα με τον σύζυγό της, Αμερικανό πολίτη, και τα δύο τους παιδιά.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκε από τη σουδανική κυβέρνηση ότι η οικογένεια κρατήθηκε προσωρινά για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο για θέματα που αφορούσαν το ταξίδι τους (…) Δεν έχουν συλληφθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρί Χαρφ.

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον της Μίριαμ Γιαχία Ιμπραχίμ Ισάγκ, η 27χρονη γυναίκα και ο σύζυγός της είχαν συλληφθεί σήμερα στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν από το Σουδάν.

«Η (σουδανική) κυβέρνηση μάς διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλείς (…) Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους Σουδανούς αξιωματούχους για να διασφαλίσουμε την άμεση και ασφαλή αναχώρηση (της οικογένειας) από το Σουδάν», υπογράμμισε η Χαρφ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται στο ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους.

Η Ισάγκ, κόρη μουσουλμάνου αλλά χριστιανή η ίδια όπως και ο σύζυγός της, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σουδάν σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 15 Μαΐου, με βάση τον ισλαμικό νόμο που εφαρμόζεται στη χώρα και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.

Η υπόθεση της 27χρονης γυναίκας είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τη Δύση και από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού 20 μηνών που βρισκόταν στη φυλακή μαζί της, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.

Η Ισάγκ ήταν έγκυος όταν καταδικάστηκε και γέννησε στη φυλακή ένα κοριτσάκι, δώδεκα ημέρες αφού καταδικάστηκε σε θάνατο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από το κελί που μοιραζόταν με άλλες γυναίκες σε μια κλινική της φυλακής.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαιρετίσει την απελευθέρωσή της, ενώ παράλληλα ζήτησε από το Χαρτούμ να ακυρώσει τον νόμο που απαγορεύει την αλλαγή θρησκευτικής πίστης.

Ο σύζυγος της Ισάγκ, ο Ντάνιελ Ουάνι, είναι Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν.

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Συνελήφθη και πάλι η χριστιανή που είχε αφεθεί ελεύθερη!

Ουκρανία: Κατάρριψη ελικοπτέρου με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Κίνα: Έδιωξε τον κροκόδειλό του επειδή προσπάθησε να φάει την κόρη του!

Μπομπ Ντίλαν: Δύο εκατ. δολάρια «έπιασαν» χειρόγραφοι στίχοι του (video)

Κίνα: Ανατράπηκε η θανατική ποινή Κινέζας που είχε διαμελίσει το σύζυγό της

Ουκρανία: Κατάρριψη ελικοπτέρου με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ

Κουρδιστάν: Θα επιδιώξει την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ