ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Αφγανιστάν: Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Τραγικός είναι ο απολογισμός των μαχών ανάμεσα σε μαχητές των Ταλιμπάν και κυβερνητικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπου οι ταραχές συνεχίζονται και η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την εαρινή και θερινή τους εκστρατεία στα μέσα του Μαΐου κι έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο αποτελεί μια μείζονα ανησυχία για την κυβέρνηση καθώς τα ξένα μάχιμα στρατεύματα αναμένεται να έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Περίπου 800 μαχητές του κινήματος των Ταλιμπάν έχουν στοχοθετήσει κυβερνητικά κτίρια, φυλάκια της αστυνομίας και άλλες θέσεις στην περιοχή Σανγκίν της Χελμάντ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των επαρχιακών αρχών Ομάρ Ζουάκ.

«Έχουν καταφθάσει εκατοντάδες άνδρες (σ.σ. του αφγανικού στρατού σε ενισχύσεις) και διεξάγονται κανονικές μάχες», πρόσθεσε ο Ζουάκ.

Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί, 8 στρατιώτες και 100 μαχητές των Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί μέσα σε πέντε ημέρες που μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια αυτή, ο Άμπντουλ Καγιούμ Μπακιζόι. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, αλλά δήλωσε ότι ανέρχεται σε περίπου 40.

Η επαρχία Χελμάντ αποτελεί τμήμα μιας από τις πιο σημαντικές οδούς διακίνησης οπίου, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να βρίσκονται υπό τον έλεγχο εμπόρων ναρκωτικών και των Ταλιμπάν.

Ο Αταουλά Αφγάν, πρεσβύτερος μίας φυλής στην περιοχή Σανγκίν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν στόχο τη διάνοιξη μιας διόδου ως τα σύνορα για την εμπορία ναρκωτικών.

Εξάλλου, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, εβλήθησαν δύο ρουκέτες χθες βράδυ. Η μία έπληξε μια περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Υόρκη: Μπήκε σε εστιατόριο με ένα μαχαίρι στην πλάτη! (photos)