ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταδίκασαν τη δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από Ισραηλινούς

ΗΠΑ: Καταδίκασαν τη δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου από Ισραηλινούς

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τον φόνο ενός Παλαιστινίου εφήβου στην Ιερουσαλήμ, που διαπράχθηκε προφανώς σε αντίποινα για τον φόνο τριών Ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί στη Δυτική Όχθη, προειδοποιώντας εναντίον οποιασδήποτε πράξης εκδίκησης που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή.

«Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουμε με επαρκή τρόπο τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε ανακοίνωσή του.

Η Σούζαν Ράις, η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επεσήμανε από την πλευρά της στον λογαριασμό της στο Twitter ότι ο φόνος χθες του νεαρού Μοχάμαντ Αμπού Χντέιρ, 16 ετών, ήταν «ειδεχθής» και κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να μην μπουν σε έναν επικίνδυνο κύκλο αντιποίνων.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος απήχθη σήμερα στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ, στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το πτώμα του, το οποίο «έφερε σημάδια από την άσκηση βίας», βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα σήμερα σε περιοχή της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να «τιμωρήσει» τους δράστες.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να έγινε σε αντίποινα για τον φόνο τριών Ισραηλινών εφήβων που είχαν απαχθεί στις 12 Ιουνίου στην Δυτική Όχθη και βρέθηκαν νεκροί την Δευτέρα, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή του ο Κέρι καταδίκασε τον φόνο του νεαρού Παλαιστινίου «με τον πιο ισχυρό τρόπο» υπογραμμίζοντας ότι είναι βάρβαρο να σκεφτεί κανείς ότι ένα νεαρό αγόρι μπορεί να «απάγεται από τον δρόμο και να αφαιρείται η ζωή του με αυτό τον τρόπο».

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε τον φόνο αυτό και ζήτησε από όλες τις πλευρές «να μην επιζητήσουν να αυτοδικήσουν».

«Όσοι εμπλέκονται σε πράξεις εκδίκησης το μόνο που κάνουν είναι να αποσταθεροποιούν περαιτέρω μια ήδη εκρηκτική και ευαίσθητη κατάσταση», υπογράμμισε ο Κέρι.

«Βασιζόμαστε τόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση όσο και στην Παλαιστινιακή Αρχή ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν βίαιες ενέργειες και να προσάγουν τους δράστες στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Κέρι είπε: «Σε αυτή την τεταμένη και επικίνδυνη περίοδο όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους αθώους και να δράσουν με σύνεση και αυτοσυγκράτηση και όχι με αντεγκλήσεις και εκδίκηση».

Στο μεταξύ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τον απεχθή φόνο του παλαιστίνιου εφήβου Μοχάμεντ Χουσέιν Αμπού Χντέιρ».

«Καλούμε την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν μια ατμόσφαιρα αντιποίνων και εκδίκησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Στη δημοσιότητα ηχογραφημένη κλήση ενός εκ των απαχθέντων εφήβων

Ξεκίνησε τις επιθέσεις στη Γάζα το Ισραήλ (vid)

Συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρόεδρο Αμπάς η παλαιστινιακή κυβέρνηση

Προειδοποιήσεις της Χαμάς προς το Ισραήλ

Λίβανος: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί σε καταυλισμό προσφύγων

Ισραήλ: Βρέθηκαν τα πτώματα τριών Εβραίων αγνοουμένων