ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση στους Βρετανούς μουσουλμάνους να μην ενταχθούν στους τζιχαντιστές

Έκκληση στους Βρετανούς μουσουλμάνους να μην ενταχθούν στους τζιχαντιστές

Περισσότεροι από εκατό σουνίτες και σιίτες ιμάμηδες της Βρετανίας έκαναν έκκληση στα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των περίπου 450 Βρετανών μουσουλμάνων που έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.

"Εδώ, στη Βρετανία, όλοι μας, σουνίτες και σιίτες, είμαστε αδέλφια μεταξύ μας στο Ισλάμ αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο", αναφέρουν οι θρησκευτικοί ηγέτες σε ανοιχτή επιστολή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Imam Online.

"Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ραμαζανιού, το μήνυμά μας είναι απλό, όλοι μαζί συγκεντρωθήκαμε για να καλέσουμε τις βρετανικές μουσουλμανικές κοινότητες να μην πέσουν θύματα οποιασδήποτε μορφής δογματικής ή κοινωνικής διαφωνίας", είπε ο Κάρι Μοχάμεντ Άσιμ, ένας ιμάμης από την πόλη Λιντς της βόρειας Αγγλίας.

Οι ιμάμηδες κάλεσαν τις μουσουλμανικές κοινότητες της Βρετανίας "να συνεχίσουν να στηρίζουν όλους εκείνους που πλήττονται από την κρίση στη Συρία και από τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ιράκ", παραμένοντας όμως "στη Βρετανία, με υπεύθυνο τρόπο και χωρίς να ρισκάρουν".

Η επιστολή αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ώρα που ένας Βρετανός τζιχαντιστής που πολεμά στη Συρία δήλωνε στο BBC ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο σπίτι του "όσο το μαύρο ισλαμικό λάβαρο δεν κυματίζει στην Ντάουνινγκ Στριτ".

Τον περασμένο Ιούνιο τρεις Βρετανοί είχαν εμφανιστεί σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 450 Βρετανοί έχουν ενταχθεί στην οργάνωση αυτή η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Οι τζιχαντιστές ελέγχουν μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της χώρας