ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 15 νεκροί από επίθεση καμικάζι

Ιράκ: 15 νεκροί από επίθεση καμικάζι

Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 25 τραυματίστηκαν στο Ιράκ, όταν καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του την ώρα που προσέγγισε στρατιωτική θέση βόρεια της Βαγδάτης.

Η επίθεση σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βόρεια της Σαμάρα, στην επαρχία Σαλαχεντίν, όπου οι σουνίτες αντάρτες –των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους– έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Τικρίτ και άλλες περιοχές μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν την 9η Ιουνίου.

Στο σημείο, το οποίο αποτέλεσε το στόχο, βρίσκονταν στρατιώτες αλλά και πολίτες που είχαν παρουσιαστεί εθελοντικά για να πολεμήσουν εναντίον της επέλασης των τζιχαντιστών, οι οποίοι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο και δυτικό Ιράκ.

Εν τω μεταξύ οι σουνίτες μαχητές άρχισαν να εξάγουν αργό πετρέλαιο από ένα κοίτασμα στα βόρεια, δήλωσε σήμερα ένας τοπικός αξιωματούχος, ενώ ο στρατός ανέφερε μια νέα απόπειρα από τους αντάρτες να καταλάβουν ένα μεγάλο διυλιστήριο.

Το Ισλαμικό Κράτος άρχισε να φορτώνει 100 δεξαμενές με αργό πετρέλαιο αργά χθες το βράδυ από το κοίτασμα Ούτζιλ, στη βόρεια επαρχία Σάλαχ αλ Ντιν, είπε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Σαλάλ Άμπντουλ.

«Πωλούν το αργό από 12.000-14.000 δολάρια τη δεξαμενή και χρησιμοποιούν τα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τις (στρατιωτικές) επιχειρήσεις της οργάνωσης».

Η πετρελαιοπηγή, που παράγει 20.000 βαρέλια την ημέρα, βρίσκεται έξω από το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου Κιρκούκ.

Το ΙΚ εξάγει το πετρέλαιο μέσω Κουρδιστάν σε ιδιωτικά διυλιστήρια, είπε ο Άμπντουλ.

Σήμερα εξάλλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως απέκρουσε μια νέα επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος με στόχο να καταλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας στο Μπάιτζι, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

«Οι αντιτρομοκρατικές ομάδες σε συνεργασία με την 9η Ταξιαρχία του Στρατού και την πολεμική αεροπορία απέκρουσαν μια επίθεση από τους αντάρτες του ΙΚ στο διυλιστήριο» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Σάμπαχ αλ Νουάμαν, στον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Alsumaria News.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Προέλαση του στρατού στο Χαλέπι