ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Απέλαση αντί για δίκη των δημοσιογράφων προτιμούσε ο Σίσι

Αίγυπτος: Απέλαση αντί για δίκη των δημοσιογράφων προτιμούσε ο Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι προτιμούσε οι τρεις δημοσιογράφοι του Al-Jazeera, που καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης, να έχουν απελαθεί, αντί να δικαστούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Masry-al-Youm.


Αυτές οι καταδικαστικές αποφάσεις είχαν "πολύ αρνητικό αποτέλεσμα", δήλωσε χθες ο αιγύπτιος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με διευθυντές μέσων ενημέρωσης.

Οι τρεις δημοσιογράφοι- ο αιγυπτο-καναδός Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι, διευθυντής του γραφείου του Al-Jazeera πριν απαγορευτεί η λειτουργία του στην Αίγυπτο, ο αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρεστ και ο αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ- καταδικάστηκαν στις 23 Ιουνίου σε ποινές φυλάκισης 7 έως 10 ετών, για υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η καταδίκη τους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίστηκε "τρομακτική" από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και η Ουάσινγκτον ζήτησε την απελευθέρωσή τους, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε από τον αιγύπτιο πρόεδρο να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης.

Αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις για την απόφαση, ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν πρέπει να αναμειγνύεται στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας.
Ωστόσο, χθες φαίνεται πως άλλαξε γνώμη, αφού δήλωσε στους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης ότι "η καταδίκη πολλών δημοσιογράφων είναι ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα" και ότι η κυβέρνηση "δεν έχει καμία σχέση με αυτές".

"Θα προτιμούσα να έχουν απελαθεί μετά τη σύλληψή τους, παρά να δικαστούν", είπε, χωρίς να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν απελαθεί από την Αίγυπτο οι Μοχάμεντ Φαντέλ Φάχμι και Μπάχερ Μοχάμεντ, οι οποίοι είναι αιγυπτιακής εθνικότητας.

Συνολικά, 20 άτομα δικάζονταν στην υπόθεση αυτή: 16 Αιγύπτιοι με την κατηγορία της συμμετοχής σε "τρομοκρατική οργάνωση", τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και για την αμαύρωση της εικόνας της Αίγύπτου, και τέσσερις αλλοδαποί για τη "διασπορά ψευδών ειδήσεων", με στόχο την υπόστήριξη της αδελφότητας.
Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στην προεδρία.

Ο Πίτερ Γκρεστ και ο Μπάχερ Μοχάμεντ, που κάλυπταν τις εξελίξεις που ακολούθησαν την καθαίρεση και σύλληψη του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου 2013 σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Καΐρου που είχε μετατραπεί σε γραφείο. Εργάζονταν χωρίς την επίσημη άδεια που είναι υποχρεωτική για όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Αίγυπτος: «Καταστροφικό το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που θέλουν οι Κούρδοι»