ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Υπό κράτηση κατ' οίκον εξέχοντες συγγραφείς λόγω… Κέρι!

Κίνα: Υπό κράτηση κατ' οίκον εξέχοντες συγγραφείς λόγω… Κέρι!

Υπό κράτηση κατ' οίκον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, αποκάλυψε πως τέθηκαν η ίδια και ο σύζυγός της μια εξέχουσα συγγραφέας που έχει εξοργίσει την Κίνα υποστηρίζοντας τα δικαιώματα των Θιβετανών!

Η Τσέρινγκ Βέσερ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας εμπόδισαν την ίδια και το σύζυγό της, τον συγγραφέα Ουάνγκ Λισιόνγκ (ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για το Θιβέτ), να βγουν από το σπίτι τους αφού επέστρεψαν χθες, Τρίτη (8/7), από ένα ταξίδι στη βόρεια Κίνα.

Ο Κέρι βρίσκεται στο Πεκίνο μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για τις ετήσιες συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Η Βέσερ δήλωσε πως τέθηκε υπό κράτηση, αφού ένα μέλος της αμερικανικής πρεσβείας τής τηλεφώνησε για να την προσκαλέσει σε δείπνο με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας είπαν πως ο λόγος για τον οποίο τέθηκε υπό κράτηση κατ' οίκον είναι «απόρρητος», δήλωσε η Βέσερ. Η ίδια πιστεύει πως τέθηκε υπό κράτηση για να μη συμμετάσχει στο δείπνο, πιθανόν με τον Κέρι ή με άλλο μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

«Ήμουν στο δρόμο όταν τηλεφώνησαν και δε συνειδητοποίησα πως ο Κέρι πραγματοποιεί επίσκεψη, αλλά διαπίστωσα αργότερα πως θα είναι στην Κίνα», ανέφερε.

Όργανα της κινεζικής κρατικής ασφάλειας δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς της.

Σημειώνεται ότι η Κίνα κυβερνά το Θιβέτ με σιδηρά πυγμή αφότου τα στρατεύματά της το κατέλαβαν το 1950.

Η Βέσερ, η οποία ζει σε μια πολυκατοικία, σημείωσε ακόμα πως δύο αστυνομικοί φρουρούν τον ανελκυστήρα, ενώ άλλοι έχουν εγκατασταθεί στο ισόγειο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τίμησε τον περασμένο Μάρτιο τη Βέσερ με ένα «Διεθνές Βραβείο Γυναικών με Θάρρος», ωστόσο η συγγραφέας είπε πως οι κινεζικές αρχές δεν θα της επιτρέψουν να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για την απονομή του βραβείου.

Διαβάστε ακόμα:

Καλιφόρνια: Πρόταση γάμου στα 12.500 πόδια πήρε απίστευτη τροπή! (video)

Απλά δύο σκύλοι γαβγίζουν σε μία πόρτα! (video)

Αυστραλία: 12 μητέρες επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν για τα παιδιά τους!