ΚΟΣΜΟΣ

Οι κουρδικές αρχές χαρακτηρίζουν «υστερικό» τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Οι κουρδικές αρχές χαρακτηρίζουν «υστερικό» τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν κατηγόρησε σήμερα τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι ότι "έχει γίνει υστερικός", καθώς αυτός ο τελευταίος κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τζιχαντιστές.


Ο Μάλικι "έχει γίνει υστερικός και έχει χάσει την ισορροπία", αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο της κουρδικής προεδρίας και στην οποία καλείται ο πρωθυπουργός "να ζητήσει συγγνώμη από τον ιρακινό λαό και να παραιτηθεί".

Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, αντάρτες με επικεφαλής τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν επίθεση καταλαμβάνοντας ολόκληρα τμήματα της χώρας, με αποτέλεσμα ο Μάλικι να δέχεται επικρίσεις μέσα στη χώρα του και διεθνώς κατηγορούμενος ότι η πολιτική που άσκησε σχετικά με τις θρησκείες ενίσχυσε τις διαιρέσεις.

"Καταστρέψατε τη χώρα και κάποιος που κατέστρεψε τη χώρα δεν μπορεί να σώσει τη χώρα από κρίσεις", συνεχίζει η ανακοίνωση την επομένη των δηλώσεων του Μάλικι στις οποίες διαβεβαίωσε πως το Αρμπίλ, η πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει γίνει ένα "γενικό επιτελείο για το Ισλαμικό Κράτος".

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης επικρίνει την πρόταση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, η οποία διατυπώθηκε αφού οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν, χάρη στην επίθεση των τζιχαντιστών, εδάφη που διεκδικούν από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η προέλαση των τζιχαντιστών, η βούληση των Κούρδων να αποσχισθούν και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασχία σχηματισμού κυβέρνησης απειλούν σοβαρά τη χώρα με διάλυση.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ: Στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τζιχαντιστές