ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην στρατηγός καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου, διέφυγε στη Σερβία

Πρώην στρατηγός καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου, διέφυγε στη Σερβία

Ο πρώην στρατηγός του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, Νόβακ Τζούκιτς, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούνιο σε 20 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου, εγκατέλειψε τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και βρίσκεται στη Σερβία, σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ.


Ο συνήγορος του καταδικασθέντος, Ντούσκο Τόμιτς, δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, BHT1 ότι ο Νόβακ Τζούκιτς “βρίσκεται στη Σερβία για νοσηλεία” προσθέτοντας ότι η πληροφορία και τα αναγκαία έγγραφα προωθήθηκαν στο δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

“Στον Τζούκιτς δεν είχαν επιβληθεί μέτρα απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα” ανέφερε ο κ. Τόμιτς.

Από το δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για την υπόθεση και ελέγχουν τα έγγραφα, ώστε να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Ο πρώην στρατηγός του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν διοικητής της πυροβολαρχίας που βομβάρδισε στις 25 Μαΐου του 1995 την Τούζλα.

Από την επίθεση στο κέντρο της πόλης σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 140.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του ο Νόβακ Τζούκιτς έφυγε από τη Βοσνία με προορισμό τη Σερβία πριν από τις 17 Ιουνίου, όταν το εφετείο ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, το 2009 ο Τζούκιτς είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη. Η απόφαση όμως ακυρώθηκε με βάση την προσφυγή των συνηγόρων υπεράσπισης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή ο πρώην στρατηγός δικάστηκε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα της Βοσνίας και όχι της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που ήταν σε ισχύ όταν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα πολέμου και προβλέπει ηπιότερες ποινές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι με την αναδρομική ισχύ αυστηρότερου νόμου παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Τζούκιτς, ακυρώθηκε η καταδικαστική απόφαση και ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος έως την υιοθέτηση της νέας απόφασης.

Ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε σε μία σειρά υποθέσεις που εκδικάστηκαν από το δικαστήριο της Βοσνίας, αλλά ο Νόβακ Τζούκιτς είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που εκμεταλλεύθηκε την προσωρινή αποφυλάκιση για να διαφύγει από τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: Σερβία: 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πλημμύρες